Mexic (2020) – nouă bancnotă de circulaţie de 100 Pesos

La data de 12.11.2020, Banca Naţională a Mexicului a pus în circulaţie a treia bancnotă din seria G, cu denominarea de 100 Pesos. Seria G de bancnote, introdusă în circulaţie în 2018, avea până acum două bancnote, de 200 şi 1000 Pesos, tipărite pe hârtie. Nou lansata bancnotă de 100 Pesos este prima din serie realizată din polimer. O altă noutate o reprezintă alinerea verticală a bancnotei. 


Aversul noii bancnote este dedicat sorei Juana Ines de la Cruz, continuându-se seria istorică şi culturală specifică bancnotelor mexicane. Portretul Juanei Ines este cel care a mai apărut pe diverse monede şi bancnote, ca de exemplu pe bancnotele de 200 şi 1000 Pesos din seriile precedente. În spatele portretului este prezentată o parte din curtea interioară a fostului Colegiu San Ildefonso, localizat în centrul istoric al capitalei mexicane. În timpul Noii Spanii, colegiul a fost un etalon al educaţiei.


Poetă şi scriitoare, Juana Ines a fost un copil precoce, învăţând să citească la vârsta de trei ani. Într-o eră în care femeile nu aveau acces la educaţie, acumulează primele cunoştinţe mulţumită bibliotecii bunicului, continuându-şi apoi studiile în Mexico City, unde reuşeşte să înveţe limba latină în doar 20 de lecţii. În 1667 se călugăreşte, iar în 1669 ajunge la mănăstirea Sam Jeronimo, unde va rămâne până la sfârşitul vieţii (1695). Aici reuşeşte să întemeieze o bibliotecă cu peste 4000 de volume şi studiază discipline multiple: teologie, astronomie, pictură, muzică, limbi străine. 

Reversul bancnotei este dedicat Rezervaţiei Biosferei Fluturelui Monarh. Rezervaţia se întinde pe teritoriul a două state mexicane, Mexico şi Michoacán de Ocampo şi este compusă din floră specific zonei temperat montane (stejar, pin brad sacru - abies religiosa). Habitatul bradului sacru coincide cu zona de iernat a a fluturilor monarh şi cum bradul este specie în pericol de dispariţie, acest lucru pune în pericol şi supravieţuirea fluturilor. Rezervaţia Biosferei Fluturelui Monarh face parte din Patrimoinul Natural Mondial UNESCO. 


Textele de pe avers şi revers descriu pe scurt semnificaţia imaginilor. Din punct de vedere al securităţii, avem fereastră transparentă, tipărire în relief, cerneală iridescentă, imagine holografică.

Bancnota are dimensiunea de 132x65 mm, culoare predominant roşie şi este datată 8 mai 2020.

Prezentarea video a bancnotei o puteţi urmări aici:


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu