SUA (2020) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dollar, seria ”American Innovation”

Seria de monede ”American Innovation” a fost lansată în 2018, fiind o serie multianuală, gândita a se termina în 2032. În fiecare an sunt emise 4 monede, câte una pentru fiecare stat și teritoriu SUA. Seria este o serie de colecție, menită să celebreze spiritul antreprenorial american și inovațiile și descoperirile pe care le descătușează.

Prima monedă din acest an, apărută în luna iulie, aparține statului Connecticut și celebrează Rigla Variabilă Gerber, un instrument de măsură cu o componentă flexibilă, utilizat pentru diferite calcule de curbe și suprafețe, utilizat mai ales în domeniul proiectării. 



Inventată de Heinz Joseph Gerber (1928–1996) în timpul facultății, rigla i-a adus prin patentare o sumă de 3.000 de dolari, cu ajutorul căreia a înființat compania Gerber Scientific Instrument Company în 1948. Acest patent a fost primul din cele 675 pe care le va înregistra de-a lungul vieții. În 1994 a primit Medalia Națională a Tehnologiei, cea mai înaltă distincție americană în domeniul științei și tehnologiei.




Pe reversul monedei avem o formă geometrică ce seamănă cu statul Connecticut, mărită cu 200% cu ajutorul riglei Gerber. Textul de pe revers menționează Statele Unite ale Americii, Rigla Variabilă Gerber și Connecticut.


Aversul monedei este comun pentru toate monedele din serie și reprezintă Statuia Libertății, apărând însă ca și semn distinctiv al seriei o roată zimțată, sub textul In God We Trust/ Credem în Dumnezeu.
Pe cantul monedei sunt menționate anul emiterii, marca monetăriei și textul E Pluribus Unum.



Caracteristici: 

Diametru: 26,5 mm. 
Grosime: 2 mm.
Greutate: 8,1 g. 
Material: Zinc, Mangan, Nichel, Cupru

Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu