Turcia (2020) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Liră „100 de ani de la înfiinţarea Marii Adunări Naţionale a Turciei”

În data de 23.04.2020, Turcia a aniversat 100 de ani de la înfiinţarea Marii Adunări Naţionale a Turciei (MANT) - Parlamentul, instituţie cu contribuţie fundamentală la naşterea statului turc modern. Cu această ocazie a fost lansată o monedă comemorativă de circulaţie.
Înfiinţat în timpul Războiului de Independenţă al Turciei, de către Mustafa Kemal Atatürk, MANT a avut primul sediu în Ankara, în clădirea partidului Unitate şi Progres, cel care a organizat în 1909 răsturnarea de la conducere a Sultanului Abdul Hamid II. Această clădire adăposteşte în prezent Muzeul Războiului de Independenţă. Al doilea sediu este în prezent tot muzeu, Muzeul Republicii. Sediul actual al MANT este într-o clădire modernă din Ankara.

Printre primele realizări ale MANT se numără înfiinţarea unei armate regulate, coordonarea luptelor pentru independenţă şi încheierea luptelor de pe fronturile de Est (împotriva Armeniei), Vest (împotriva Greciei) şi Sud (împotriva Franţei), adoptarea imnului naţional, abolirea Sultanatului Otoman şi înfiinţarea Republicii Turcia.

Pe reversul monedei este prezentată clădirea care a oferit primul sediu al Marii Adunări Naţionale a Turciei. Sub imagine apare textul 23 Nisan (Aprilie) 1920-2020.
Aversul monedei este cel comun al mondelor de 1 Liră.






Caracteristici:
Diametru: 26,15 mm.
Greutate: 8,3 g.
Grosime: 1,9 mm.
Material: alamă, cupro-nichel
Tiraj: 100.000 buc


Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu