Brazilia (2020) – nouă bancnotă de circulație de 200 Reali

La data de 02.08.2020, Banca Centrală a Braziliei a lansat în circulație o bancnotă de 200 Reais (Reali), cea mai nouă din a doua serie a Real-ului, serie care până la momentul respectiv cuprindea doar bancnote cu denominările de 2, 5, 10, 20, 50 și 100 Reali. 


Având un tiraj prognozat de 450 de milioane de bucăți până la sfârșitul anului, noua denominare are scopul oficial de a asigura bani lichizi în piață, pe fondul situației provocate de COVID19, situație a care a determinat populația să țină ”la saltea” sume mari de bani.
Măsurile de siguranță ale bancnotei sunt cele permise de materialul utilizat (bumbac): filigran, fir de siguranţă magnetic, tipărire în relief, fereastră transparentă, cerneală iridescentă, cerneală fluorescentă, microtipărire, elemente de recunoaştere pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Aversul bancnotei este comun cu cel al celorlalte bancnote din serie, prezentând portretul alegoric al unei femei, cunoscută ca și ”Efigia Libertății”. Diferența principală este dată de culoarea fiecărei bancnote.

Reversul bancnotei are ca personaj principal lobo-guara (lupul cu coamă), cel mai mare reprezentant din America de Sud al speciei canidelor. Poate ajunge până la 30 de kilograme în greutate și 90-100 cm înălțime. Toate bancnotele din a doua serie a Real-ului au pe avers animale amenințate cu dispariția, aversul fiecăreia fiind ales prin vot popular. În cazul bancnotei de 200 Reali, decizia finală a aparținut Consiliului Monetar, deoarece primele două animale votate de public (broasca țestoasă marină și tamarinul-leu auriu – o specie de maimuță) erau deja prezente pe bancnotele de 2 și 20 Reali.


Este a doua apariție a lupului cu coamă pe banii brazilienilor, prima dată fiind în perioada 1993-1994, când a fost prezent pe moneda de 100 Cruzeiros Reais.


În luna octombrie bancnota a devenit subiect de dispută judiciară, instituția echivalentă Avocatului Poporului considerând că dimensiunea bancnotei (142x65mm), similară cu cea a bancnotei de 20 Reali, poate provoca confuzie în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere.


Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu