Iran – nouă bancnotă de circulație de 100.000 Riali

Banca Centrală a Iranului a anunțat lansarea în circulație, la data de 14.11.2020, a unei noi bancnote de 100.000 Riali, respectiv a unui nou cec de 1.000.000 de Riali.



Aceste lansări sunt primele din seria de măsuri anunțate de BCI, în vederea denominării Rialului și a înlocuirii sale cu Toman, denumirea populară a unităților monetare aflate în circulație în Iran. Planul BCI prevede tăierea a patru zerouri și echivarea unui Toman cu 10.000 Riali. Subunitatea Tomanului va fi Geranul (1 Toran = 100 Geran). Tranziția se va realiza într-o perioadă de maxim 2 ani, perioadă în care Rialul și Tomanul vor circula în paralel.

Noua bancnotă de 100.000 Riali este similară cu vechea bancnotă aflată în circulație, diferențele constând în dimensiuni (mai mici la noua bancnotă) și modul de prezentare a valorii bancnotei: valoarea veche, de 100.000 Riali, este prezentă atât pe avers (în varianta arabică), cât și pe revers, în varianta cu cifre arabe, dar cifra 10 este accentuată în comparație cu următoarele 4 zerouri. În contrast, în partea de jos a bancnotei, este prezentată doar noua valoare de 10 Riali.

Aversul bancnotei este dominat de portretul Imamului Khomeini (Ruhollah Mostafavi Musavi Khomeini, cunoscut și ca Ayatollahul Khomeini), lider politic și religios ce a condus Revoluția Islamică din 1979 și mai apoi Iranul, până la moartea sa, în 1989.



Pe reversul bancnotei este prezentat mausoleul și mormântul poetului Saadi, din orașul Shiraz. Clădirea actuală a fost construită între 1950 și 1952, pe locul mormântului inițial din secolul a XIII-lea, reconstruit și extins în secolul al XVII-lea. Volumul său de poezii, Bustan (1257), a fost considerată de către The Guardian, ca una dintre cele mai importante 100 de cărți din lume. În partea de sus, stânga, este menționat un citat din Saadi: Human beings are members of a whole In creation of one essence and soul - Oamenii sunt parte a aceluiași întreg, Creați din aceeași esență și suflet. 



Culoarea bancnotei este predominant verde. Bancnota este prevăzută cu măsurile de siguranță permise de tehnologia aferentă bancnotelor din hârtie.

Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu