Lituania (2020) – monede comemorative de circulație de 2 Euro

 
Monedele comemorative de circulație lansate în acest an de către Lituania sunt următoarele: 



1. Regiunea Aukštaitija – seria Regiunile etnografice ale Lituaniei

Moneda lansată în acest an este a doua din serie, serie care cuprinde în total 5 monede, corespondente cu numărul de regiuni a țării. 


Reversul monedei, realizat de artistul Rolandas Rimkunas, prezinta stema regiunii Aukštaitija: cavalerul în armură, pe cal, ținând ridicată o sabie în mâna dreaptă, simbolizează devotamentul față de țară; cei doi îngeri care flanchează cavalerul, susținând un scut, simbolizează binecuvântarea și grija. Textul în latină de sub compoziție, "PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA" se traduce prin ”Consideră-ți Patria ca fiind întrega lume”. Sub această inscripție regăsim marca monetăriei (UAB Lietuvos monetų kalyklos) iar sub marcă apare numele regiunii, Aukštaitija. Deasupra stemei apare numele țării și anul emiterii monedei. 

Regiunea Aukštaitija, cea mai mare regiune a Lituaniei, este localizată în zona nord-estică / estică a țării și reprezintă leagănul națiunii. Aici a luat naștere în secolul al XI-lea Ducatul Lituaniei, devenit un secol mai târziu una din forțele zonei baltice. 

Data punerii în circulație: 16.09.2020 



2. Dealul Crucilor 

A doua monedă de 2 Euro a Lituaniei este dedicată unei zone situate la 12 km de orașul Siauliai din nordul Lituaniei, zonă în care oamenii au ridicat de-a lungul secolelor peste 100.000 de cruci. 
Reversul, realizat de artistul Rytas Jonas Belevičiu, prezintă a parte din Dealul Crucilor, cu cruci din lemn sau fier. Deasupra imaginii apare numele țării și anul emiterii, iar dedesubt, numele în lituaniană al dealului, ”Kryziu kalnas" și marca monetăriei.

Plasarea crucilor a început în anul 1863, în amintirea celor căzuți în răscoala din acel an. Guvernul țarist a interzis ridicarea de cruci, distrugându-le și pedepsindu-i pe toți cei care aveau cruci în curte. Ca răspuns, oamenii au căutat un loc mai îndepărtat de oraș și astfel a luat naștere Dealul Crucilor, semn al credinței care biruie toate obstacolele. 
În prezent, aici se pot vedea cruci din toate zonele țării, sculptate sau turnate. Tehnicile de sculptare și turnare a crucilor din Lituania au fost incluse în 2001 în Lista UNESCO a Patrimoniului Cultural al Omenirii .

Data punerii în circulație: 04.11.2020 



Aversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. Pe cant apar inscripționate Laisve*Vienybe*Gerove* (Libertate * Unitate * Bunăstare *) 



Surse: 


canal Youtube Lietuvos bankas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu