Republica Dominicană – nouă bancnotă de circulație de 500 Pesos

Banca Centrală a Republicii Dominicane a pus în circulație la data de 1 Iunie 2020, noua versiune a bancnotei de 500 de Pesos. Bancnota este identică cu versiunea din 2017, singura diferență fiind noul logo al Băncii Centrale, de pe avers, poziționat în dreapta sus, imediat lângă portrete. Peste logo, pe verticală, este menționată denominarea bancnotei. Logo-ul este tipărit cu cerneală specială, schimbându-și culoarea din auriu în verde, la schimbarea unghiului de privire al bancnotei. 

Principalele elemente de pe avers sunt: portretele lui Salome Urena si Pedro Henriquez Urena, situate în zona centrală; în partea stângă a bancnotei este un un element grafic (valuri) imprimat în relief, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere; în dreapta acestui element grafic, în filigran, este reprezentat portretul lui Patricio Juan Pablo Duarte, unul dintre Părinții Fondatori ai Republicii Dominicane. Floarea este floarea de mahon. Ca și element de siguranță regăsim firul de siguranță cu elemente grafice tridimensionale. 

Reversul bancnotei este dominat de sediul Băncii Centrale a Republicii Dominicane și un model grafic specific zonei Boca Chica (un municipiu din provincial Santo Domingo). 

Salome Urena (1850-1898) a fost poetă și fondatoare a primei instituții de învățământ superior pentru femei din Republica Dominicană. Instituția, denumită "Instituto de Señoritas", a fost deschisă în Noiembrie 1881, având numai 14 cursante. În Aprilie 1887, primele 6 învățătoare încheie cu succes cursurile instituției. 

Pedro Henríquez Ureña (1884 –1946), unul din cei patru copii ai lui Salome Urena, este unul din oamenii de cultură importanți ai țării, fiind un renumit eseist, filozof, unmanist, filolog și critic literar.

Noua bancnotă de 500 Pesos Republica Dominicană
Noua bancnotă de 500 Pesos Republica Dominicană


Logo Banca Centrală a Republice Dominicane;
Trei versiuni ale bancnotelor de 500 Pesos: 2012, 2014 și 2017.


Salome Urena, Pedro Henríquez Ureña și Juan Pablo Duarte.



Surse:
http://www.stevenbron.nl/2020/06/20/dominican-republic-issues-revised-500-pesos-note
www.bancentral.gov.do
https://www.todocoleccion.net/billetes-extranjeros/republica-dominicana-500-pesos-dominicanos-2014-pick-192a-sc-unc~x170876664#sobre_el_lote
https://www.cgbfr.com/500-pesos-dominicanos-republique-dominicaine-2012-p-186c-neuf,b78_0391,a.html
https://www.filateliamonge.com/dominicana/129970-dominicana-billetes-circulacion-ext-n-00195-sc-unc-500-pesos-dominicanos-ano-2017.html
https://www.bnphu.gob.do/red-de-bibliotecas/biografia-de-salome-urena
https://en.wikipedia.org/wiki/Salomé_Ureña
https://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_Henríquez_Ureña
https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Pablo_Duarte


Polonia – nouă bancnotă comemorativă de colecție de 20 Zloți

La data de 11.08.2020, Banca Națională a Poloniei, a lansat în circuitul numismatic o bancnotă comemorativă de colecție, de 20 de Zloți, dedicată aniversării a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia din 1920.

Pe aversul bancnotei îl regăsim pe Józef Piłsudski - șef de stat între 1918–22 și conducător de facto (1926–35) al celei de a Doua Republici Polone, primul mareșal al Poloniei⁠ (din 1920) și ministru al apărării)⁠, în postura de apărător al Varșoviei, imagine bazată pe pictura lui Kazimierz Mańkowski ”Anul 1920”. În fundal, apare imaginea Varșoviei. În dreapta lui Józef Piłsudski este reprezentată decorația militară Crucea Curajului, având în mijloc vulturul polonez, inscripția “Na polu chwały” (”Pe câmpul gloriei”) pe brațele de sus, stânga și dreapta, anul 1920 pe brațul de jos, toate făcând referire la efortul colectiv de război al soldaților polonezi și la momentul în care a fost creată această decorație, 11 August 1920, la apogeul luptelor împotriva bolșevicilor. 

Aversul este completat în partea dreapta, sus, de inscripția NIEPODLEGŁOŚĆ (Independență), înconjurată de o coroană de lauri din frunze de stejar și elemente de grafică și floră prezente pe bancnota de 100 Mărci poloneze din 1919. 

Pe revers regăsim un fragment din picture lui Jerzy Kossak ”Miracolul de pe Vistula”, pe fundalul steagului polonez. Fragmentul reprezintă o scenă simbolică, în care capelanul Ignacy Skorupka (erou popular al acestei bătălii) conduce atacul unor soldați din formațiunile de voluntari. Reversul este completat de imaginea unei coroane cu lauri din frunze de dafin, Medalia Comemorativă pentru războiul din anii 1918-1921 și un fragment din manifestul public intitulat ”Țara în pericol”, emis de Guvernul Apărării Naționale la 5 August 1920. 

Bătălia de la Varșovia a reprezentat un moment crucial în lupta împotriva bolșevicilor, victoria fiind supranumită și Minunea de pe Vistula. Victoria a fost adusă de unirea forțelor întregii țări, soldați și voluntari, ca urmare a apelului lansat prin manifestul mai sus menționat. În urma acestei bătălii, Józef Piłsudski și-a consolidat rolul de conducător al statului polonez și comandant victorios (el a creat planurile de luptă ale polonezilor și a condus personal atacul decisiv).

Caracteristici: orientare verticală, dimensiuni 77x155 mm, tiraj 60.000 buc., vânzare prin kolekcjoner.nbp.pl

Bancnotă comemorativă 20 Zloți

Medalia militară Crucea Curajului, 1920, Polonia

100 Mărci poloneze, 1919

Józef Piłsudski




Surse: 

Spania – 4 Escudo de aur, Filip al II-lea (1556-1598)

Primul escudo a fost o monedă de aur introdusă în circulație în perioada anilor 1535-1537. Escudo a fost folosit ca și denumire de monedă în Spania până în 1833, suferind de-a lungul anilor schimbări în ceea ce privește compoziția și valoarea. Înaintea escudo-ului de aur, moneda utilizată în Spania a fost real-ul, paritatea stabilită fiind de 1 escudo de aur = 16 reali. Escudo-ul de aur a fost bătut în denominări de ½, 1, 2, 4 și 8, denominarea de 2 Escudo fiind denumită și dublon, semnificând inițial calitatea excelentă a aurului utilizat în monedă, iar mai apoi echivalentul a doi ducați. 

Monedele au fost bătute la Madrid, marca monetăriei fiind M, sau Sevilia, cu marca S. Ulterior, Escudo-ul a fost bătut și în Lumea Nouă în Noua Spanie, Peru și Noua Granada. 

Descoperirea Lumii Noi și accesul la resursele naturale de aici, a permis Spaniei să bată monede de aur în cantitate mare. Din planșe realizate din aur de puritate ridicată erau decupate rondeluri la dimensiuni și greutăți similare, care apoi erau imprimate cu stema habsburgică și crucea Ierusalimului. Tehnica disponibilă în perioada respectivă nu avea o precizie ridicată, motiv pentru care multe monede erau bătute slab sau decentrate. 

În Europa, Escudo-ul spaniol a servit ulterior ca model pentru monede de aur emise de Franța, Italia, Prusia, Germania, Elveția. 

Moneda prezentată astăzi este o monedă de aur de 4 Escudos, bătută la Sevilia, în perioada domniei lui Filip al II-lea, supranumit și Filip cel Prudent. Colecție Goh Yu Loong. 

Monedă aur 4 Escudos Spania

Filip al II-lea



Surse: 


Teritoriile Britanice din Antarctica/Marea Britanie – monedă comemorativă de colecție de 2 Lire Sterline

Dacă în 2008 deveneau primul teritoriu din Antarctica care emitea o monedă (o monedă de 2 Lire Sterline), în luna August a acestui an, Teritoriile Britanice din Antarctica revin în lumea numismaticii cu o nouă premieră: prima monedă bimetalică din Antarctica. Moneda de 2 Lire Sterline este dedicată bicentenarului descoperirii Antarcticii.

Pe avers apare efigia Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii. Pe revers este reprezentată nava Williams, nava cu care primii britanicii au observat teritoriul Antarticii (Peninsula Trinity), la 30 Ianuarie 1820. În fundal apare harta Antarcticii. Pe inelul exterior găsim denominarea monedei, Two Pounds și textul comemorativ ”200 de ani de la descoperirea Antarcticii”.

Descoperirea oficială a Antarcticii este atribuită unei expediții rusești, condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen și Mikhail Lazarev, care la data de 27 Ianuarie 1820, au observat zona denumită în prezent banchiza Fimbul.

Teritoriul Britanic din Antarctica este cel mai mare din cele 14 teritorii de peste mări deținute de Marea Britanie și a fost format oficial la data de 3 Martie 1962. Geografic, teritoriul se extinde la sud de latitudinea de 60° Sud, între longitudinile Vestice de 20° și 80°, până la Polul Sud.


Caracteristici:

Diametru: 28,40 mm
Grosime: 2,5 mm
Greutate: 12 g.
Material: cupronichel (centru), aliaj nichel-alamă (inel exterior)
Margine: zimțată
Tiraj: 2020 buc.; există și o varianta proof, din argint suflat cu aur, tiraj 199 buc.

Distribuitor oficial al monedelor emise de Teritoriile Britanice din Antarctica: Pobjoy Mint.

Kazahstan – noi monede comemorative de 500 și 100 Tenge ”Abai”

Pe 10 August 2020, Banca Națională a Kazahstanului a lansat 3 monede comemorative de colecție dedicate împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Abai Kunanbayev, poet și educator kazah, cunoscut conaționalilor săi ca și Abai. Monedele fac parte din seria ”Personaje”, serie dedicată personalităților istoriei kazace. 

Cele 3 monede sunt realizate în trei variante, cu două denominări: 500 Tenge (argint 925, proof, 31,1 g / 38,61 mm / tiraj 1.500 buc) și 100 Tenge (una realizată din aliaj de cupronichel UNC blister, 15 g / 33 mm /tiraj 8.000 buc., celalaltă din aliaj de zinc, cupru și nichel UNC, 11,17 g /31 mm / tiraj 15.000 buc.). 

Diferențele de design între cele 3 monede sunt minime, în cele ce urmează fiind prezentată moneda de 100 Tenge din aliaj de zinc, cupru și nichel (alpaca). 

Pe avers găsim stema republicii Kazahstan, înconjurată pe stânga și dreapta de denumirea țării în kazahă și engleză "QAZAQSTAN RESPÝBLIKASY ∙ REPUBLIC OF KAZAKHSTAN". Pe exterior, regăsim modele grafice tradiționale kazace. În partea de jos, în centru este menționată denominarea monedei, în cazul nostru 100 Tenge. 

Pe revers găsim portretul lui Abay Kunanbayev. Deasupra portretului apare menționat 175 JYL, dedesubt numele ABAI. În dreapta, apare o panglică stilizată reproducând un model tradițional baskur (un stil de țesătură) din yurtele kazace, anii 1845-2020 (anul nașterii lui Abai, respectiv anul baterii monedei) și o călimară cu o pană stilizată. 

Abai Kunanbaev, cunoscut mai ales ca Abai („cel atent, cel prudent“), a fost un scriitor, compositor, filozof și poet iluminist kazah, renumit mai ales ca reformator al culturii materne in directia apropierii de cea rusa in special si de cea europeana in general, in deplin acord cu preceptele islamului luminat.Sub influența literaturii clasice ruse, a orientat literatura kazahă pe făgașul realismului critic. 

Versurile lui, de inspirație folclorică au înfierat aristocrația feudală și birocratică; ele au contribuit la trezirea conștiintei naționale a poporului kazah. Kunanbaev e considerat întemeietor al literaturii naționale din Kazahstan. A tradus în kazahă din operele lui Pușkin, Krîlov, Lermontov ș.a. 


Moneda 100 Tenge


Abay Ibrahim Qunanbayuli (Abai)

Yurtă tradițională kazahă


Surse:


https://nationalbank.kz/kz/news/press-relizy/9735

https://nemira.ro/abai-kunanbaev

https://en.wikipedia.org/wiki/Abai_Qunanbaiuly

https://www.numismatica-visual.es/2020/08/monedas-para-el-ilustre-abay-kunanbayev/?fbclid=IwAR3p4FL-ivMY4syovI0AUEVnT-W7uDZ1s9e54yyAO2w9aUMwIWxy9vueKc8

https://nemira.ro/cartea-invataturilor

https://kazakh-tv.kz/en/view/culture/page_208337_the-main-decoration-of-the-yurt-baskur

https://all.biz/yurta-kazakh-12-rope-g313417KZ

https://www.facebook.com/KAZEMBRO/

Elvetia (1874) – 5 Franci / Schützentaler – Taler Tir

Talerul tir este o monedă comemorativă din argint, de mărimea unui taler, emisă în Elveţia cu ocazia Festivalurilor Federale de Tir. Monedele emise de Monetăria federală aveau dimensiunea şi greutatea unei monede de 5 Franci, marea majoritate având şi denominarea de 5 Franci (cu două excepţii, monedele bătute în 1861 – Stans/Nidwalden şi 1874 - St. Gallen/St. Gallen, cea din urmă fiind prezentată mai jos). Aceste monede nu erau bătute pentru a fi monede de circulaţie, dar asemănarea si denominarea de 5 Franci, au făcut ca ele să fie acceptate şi în comerţ, cu acordul tacit al Monetăriei Federale. 

Pe avers, este reprezentat Adrian von Bubenberg înainte de bătălia de la Murten: un cavaler îngenunchiat, cu coiful aşezat pe sol, cu steagul federal în mâna stângă, arătând cu sabia spre dreapta, în fundal răsăritul de soare şi oraşul Murten, în dreapta trupele din Berna. În partea de jos anii 1474 – 1476 şi inscripţia A. BOVY F. Scena face referire aparent la un moment dinaintea bătăliei, când soarele a apărut dintre nori, făcândul pe Adrian von Bubengerg să exclame: Înainte, fraţilor, Dumnezeu ne luminează victoria! 

Pe revers, stema St. Gallen, suprapusă peste o imagine cu două puşti încrucişate, înconjurate de o cunună din ramuri de stejar şi dafin, În partea de sus crucea Confederaţiei, în fundal o vedere cu oraşul St. Gallen şi textul EIDGENÖSS. SCHÜTZENFEST IN S.T GALLEN – 1874 (Festivalul Federal de tir din St. Gallen – 1874). 

Adrian von Bubenberg a fost cavaler, conducător militar şi primar al Bernei între anii 1468-1469, 1473-1474 and 1477-1479. Este faimos pentru bătălia de la Murten, parte a războaielor Burgundice (1474-1477). Bătălia de la Murat a avut loc la 22 Junie 1476, la 30 de km de Berna, punând faţă în faţă armata Ducelui De Burgundia, Carol cel Viteaz şi armata Confederaţiei Elveţiene, condusă de Adrian von Bubenberg. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a elveţienilor. 

Moneda a fost desenată de Jean François Antoine Bovy şi gravată de către Fritz Ulysse Landry. 

5 Franci St. Gallen

Batalia de la Murten (cca. 1480/1484) / Statuia lui Adrian von Bubenberg

Vedere din St. Gallen






Colecţie: Ali Kilic 

Caracteristici: 

Diametru: 37 mm. 

Tiraj: 15.000 buc.

Irlanda de Nord/Marea Britanie (2020) – noi bancnote de 20 de Lire, din polimer (partea a III-a, varianta Ulster Bank)

Ultima lansare de bancnotă de 20 de Lire Sterline din Irlanda de Nord, tot la data de 20.07.2020, vine din partea Ulster Bank, membră a așa numitul grup de bănci The Big Four din Irlanda de Nord (alături de Bank of Ireland, Danske Bank și First Trust Bank). Alături de Bank of Ireland și Danske Bank, Ulster Bank face parte din grupul de bănci care mai emit bancnote în Irlanda de Nord. 

Ulster Bank are o istorie lungă de inovații în Irlanda de Nord. Astfel a fost prima bancă ce a introdus conceptul de filială drive-through în 1961, a fost de asemenea prima bancă ce a instalat automate bancare în 1968. Ca și curiozitate, primele bancnote emise de Ulster Bank acum mai bine de 180 de ani, au fost transportate tăiate în două, din motive de securitate, pentru a fi mai apoi lipite la loc la sediul băncii. 

Seria de inovații a continuat și în timpurile moderne, Ulster Bank lansând în 2019 noua serie de bancnote din polimer, dar pe format vertical, primele de acest tip din Irlanda de Nord. Noile bancnote au ca tematică ”Leaving in Nature”/Trăind în Natură, prezentând ca și design un mix de elemente de faună, floră și activități sociale. Primele bancnote din noua serie au fost cele cu denominările de 5 și 10 Lire Sterline. 

Bancnota de 20 de Lire Sterline prezintă pe avers un grup de țipari specifici celui mai mare lac cu apă dulce din Irlanda de Nord (și în același timp din Insulele Britanice), Lough Neagh, imaginea acestui lac, flori de păducel (howthorn) și un fluture. Reversul este dedicat ”craic”-ului Nord Irlandez (craic s-ar traduce prin știri, zvonuri, distracție, bucurie, conversație plăcută) reprezentat prin dans și sărbatorire. Imaginea face trimitere la sărbătoarea de Holloween din orașul Derry (al doilea oraș ca mărime din Irlanda de Nord). Tot pe revers, regăsim reprezentate modele de decorațiuni de pe diverse clădiri celebre din Irlanda de Nord. 

Caracteristici: dimensiune 139x73 mm, culoare predominantă roz.

Bancnota de 20 de Lire Sterline Ulster Bank

Lacul Lough Neagh

Vedere din Derry





Surse:

Marea Britanie (2020) – nouă monedă de 50 Pence, seria ”Inovație în Știință”

Monetăria Regală a pus în circulație la 20 Iulie 2020, o nouă monedă comemorativă de 50 de pence, ce onorează unul dintre cei mai emineți oameni de știință ai secolului XX. Noua monedă, a doua din seria ”Inovație în știință” (prima a fost dedicată lui Stephen Hawking) a fost lansată la data la care Rosalind Franklin și-ar fi sărbatorit centenarul. Moneda este realizată în colaborare cu King's College, locul unde Franklin și-a desfășurat cercetările în domeniul ADN-ului. Mintea strălucită a lui Rosalind Franklin și dedicarea neobosită i-au permis realizarea de descoperiri de răsunet în multiple domenii, aducând o contribuție importantă la una dintre cele mai importante descoperiri a secolului XX: determinarea modelului tri-dimensional al structurii ADN-ului.

Deși astăzi este cunoscută mai ales pentru cercetările asupra ADN-ului, Franklin a fost o autoritate și în domenii precum structura chimică a virusurilor, cărbune și grafit.

În 1947 primește o slujbă la Laboratoire Central des Services Chimiques de L’État in Paris, unde, aprofundând cercetările asupra cărbunelui și a grafitului, devine expert în cristalografia cu raze X. Mai târziu, devenită membră a Medical Research Council Biophysics Research Unit de la King’s College Londra, aplică aceeași tehnică și pe ADN. În luna Mai a anului 1952, Franklin și Raymond Gasling obțin celebra Fotografie 51, orientând timp de 60 de ore un fascicul de raze X asupra unei mostre de fibre ADN; din această imagine a putut fi determinat modelul tri-dimensional al ADN-ului.

Pe aversul monedei găsim reproducerea unui fragment din Fotografia 51, numele cercetătoarei scris pe verticală, astfel încât ultima literă a prenumelui și a numelui, completate cu litera A, să formeze ADN. În partea dreaptă apare menționat ”Fotografia 51”.
Pe revers, bineînțeles, portretul reginei Elizabeta a II-a.

Monedă 50 Pence - Rasalind Franklin ”Innovation in Science” series

Fotografia 51/ Rosalind Elsie Franklin




Caracteristici:
Material: cupro-nichel
Greutate: 8 g.
Diametru: 27,3 mm


Surse:


https://en.wikipedia.org/wiki/Photo_51

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin

https://news.coinupdate.com/united-kingdom-dna-pioneer-rosalind-franklin-features-on-latest-innovation-in-science-coin-series/

Republica China (1932) - Dolar de argint Sun Iat-sen

După unificarea Chinei din 1929, Naționaliștii au pus în circulație dolari din argint, având-ul pe avers pe Sun Iat-sen, iar pe revers arătând o navă tradițională de comerț, denumită ”junk”, cu direcția de deplasare spre partea dreaptă (până la apariția acestei monede, monede similare au fost comandate din Anglia, Austria, italia. Japonia și SUA, pe care însă nava era portretizată navigând spre stânga). În 1932, Ministerul de Finanțe al KMT (Kuomintang/Guomindang – Partidul Nationalist Chinez) a informat că noua monedă oficială a țării este dolarul Sun Yat-sen, lansând în circulație cu această ocazie o versiune în care apar 3 pasări zburând deasupra navei, pe un fundal cu răsărit de soare. Din păcate imaginea celor 3 păsări și a soarelui răsare a fost asociată de public cu amenințarea Japoniei imperialiste, forțând astfel Ministerul de Finanțe ca numai după 1 an de zile să retragă din circulație și să înlocuiască aceste monede cu varianta fără păsări și răsărit. Dolarul de argint a fost retras definitiv din circulație în 1949, odată cu preluarea puterii de către Partidul Comunist. 

Sun Iat-sen sau Sun Yat-sen, a fost un conducător, medic, om politic și revoluționar chinez, despre care adesea se spune că ar fi fost "tatăl Chinei moderne". Sun a jucat un rol esențial în detronarea dinastiei Qing din 1911, urmată de schimbările revoluționare care au condus la epoca modernă din istoria Chinei, cea republicană, atât în China continentală cât și în cea insulară. 
A fost primul președinte provizoriu al Republicii Chinei, la a cărei fondare din 1912 a participat direct. Mai târziu, a devenit co-fondator al Kuomintang-ului (KMT), căruia i-a servit ca și prim lider. Sun a fost o figură unificatoare în China post-imperială, fiind în același timp o personalitate politică unică a secolului al 20-lea din China întrucât a fost și este unanim apreciat atât în China continentală cât și în Taiwan.

Moneda prezentată astăzi este un dolar de argint Sun Iat-sen, din anul 21 (1932), varianta cu 3 păsări și răsărit de soare, din colecția lui Goh Yu Loong. 
Pentru a avea o idee despre ce inseamnă raritatea acestei monede, mai jos puteți vedea câteva valori de catalog, în funcție de starea monedei, conform coinquest.com: 

Moneda cu păsări: uzată 1.500 USD, mediu circulată 1.800 USD, stare bună 2.200 USD, necirculată 3.200 USD 
Monedă fără păsări: uzată 50 USD, mediu circulată 100 USD, stare bună 200 USD, necirculată 300 USD 


Dolar din argint Sun Iat-sen

Sun Iat-sen / Sun Yat-sen

Navă tradițională chineză”junk”



Surse: 







Sesterț (112-114) - Marcus Ulpius Nerva Traianus/Portum Traiani

În data de 8 August 117, la vârsta de 63 de ani, înceta din viață Marcus Ulpius Nerva Traianus, ai cărui aproape 20 de ani de conducere (98-117 EN) au reprezentat aproape în toate domeniile începutul perioadei de aur a Imperiului Roman. Sub domnia sa, Imperiul Roman a atins maximul de teritorii cucerite, dar abilitățile sale de conducător s-au reflectat și în organizarea financiară a provinciilor romane, în politicile sociale și în investițiile în infrastructura imperiului – noi drumuri, poduri, porturi, clădiri publice, apeducte. Toate acestea, precum și personalitatea sa, au făcut ca Traian să rămână în posteritate ca unul dintre cei ”5 împărați buni” (al 2-lea în ordinea domniei). 



În imagine, Sesterț/Sesterțiu alamă, din perioada anilor 112-114, 26.66g, Ø35mm. Pe avers, bustul lui Traian, cu lauri, înconjurat de textul IMP CAES NERVAE TRAIANO AVG GER DAC P M TR P COS VI P P. Pe revers, o reprezentare a Portului lui Traian din Ostia (PORTUM TRAIANI), de formă hexagonală, înconjurat de depozite, și având trei vase acostate. 


Sesterț Portum Traiani

Reconstituire  Portum Traini din Ostia

Bustul lui Traian





Surse:






Irlanda de Nord/Marea Britanie (2020) – noi bancnote de 20 de Lire, din polimer (partea a II-a, varianta Danske Bank)

Ca și denominări, în Irlanda de Nord au fost emise bancnote de 1, 5, 10, 20, 50 și 100 de Lire Sterline. Bancnota de 1 Liră nu mai este emisă de către niciuna dintre bănci, ultima bancă care a mai emis bancnote de 1 Liră fiind Allied Irish Banks (actuala First Trust Bank) în 1984. Bancnota de 5 Lire mai este emisă doar de Bank of Ireland și Ulster Bank, iar Northern Bank nu mai emite bancnote de cu valoare mai mare de 20 de Lire, din anul 2013, de când a fost redenumită Danske Bank. 

Înființată în 1809 ca Northern Banking Partnership, banca a avut mai mulți proprietari de-a lungul timpului, ultimul fiind grupul Danske Bank din Danemarca, a cărui denumire a și adoptat-o din 2012. Banca a fost prima din Marea Britanie care a emis bancnote din polimer, în 1999. Caracteristic bancnotelor emise de Danske Bank este faptul că marea lor majoritate prezintă peronalități nord irlandeze implicate în activități industriale.

În Decembrie 2004, banca a fost victima celui mai mare jaf bancar din istoria Marii Britanii, în urma căruia a fost furată suma de 26,5 milioane de Lire Sterline. Banca a decis în Ianuarie 2005 să retragă din circulație denominările de bancnote furate și să emită bancnote cu un nou design începând cu Martie 2005. Vechile bancnote au mai putut fi schimbate doar la sediile băncii. Autorii jafului nu au prinși.

La 20 Iulie 2020, Danske Bank a lansat propria versiune a bancnotei de 20 de Lire Sterline, din polimer, în completarea serie începută în Februarie 2019, odată cu lansarea bancnotei de 10 Lire Sterline.

Pe aversul bancnotei apar: denumirea băncii emitente, Danske Bank; portretul lui Harry Ferguson; imaginea unui tractor Ferguson.

Pe revers apare, ca element central, porticul Primăriei din Belfast, la fel ca pe toate celelalte bancnote emise de Danske Bank. În fundal sunt reprezentate turnurile primăriei și interiorul domului acesteia.

Ca și elemente de siguranță modern regăsim: o fereastră trasparentă, cu elemente grafice iridescente reprezentînd domul primăriei din Belfast, vizibile atât pe avers, cât și pe revers, o bandă de siguranță holografică, un grup de 3 pătrate realizate din câte 4 puncte tipărite în relief, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

Henry George "Harry" Ferguson (1884-1960) a fost un mecanic și inventator strălucit, fiind considerat inventatorul tractorului modern. Printre celelalte realizări ale sale se numără: sistemul de prindere în trei puncte pentru diversele accesorii atașabile la un tractor, primul zbor din Irlanda cu un avion realizat prin mijloace proprii și prima mașină de curse de F1 cu tracțiune integrală.

Caracteristici: dimensiune 139x73 mm, culoare albastră.




Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_Northern_Ireland

https://stiinta-pentru-toti.blogspot.com/2020/07/noi-bancnote-de-pe-mapamond-cxxxii.html

https://banknotenews.com/?p=29956

https://danskebank.co.uk/about-us/about-us

https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Bank_robbery

Irlanda de Nord/Marea Britanie (2020) – noi bancnote de 20 de Lire, din polimer (partea I, varianta Bank of Ireland)

Irlanda de Nord emite propriile bancnote începând cu anul 1929. Teoretic, Lira Sterlină emisă în Irlanda de Nord, deși este monedă legală, nu are este recunoscută ca monedă de plată, nici măcar în acest teritoriu britanic. În practică, bancnotele sunt acceptate de comerciați și instituții din întregul Regat Unit, inclusiv Irlanda de Nord. Băncile emitente au dreptul legal de a emite monedă, iar bancnotele puse în circulație sunt asigurate prin depozite constituite la banca Angliei.

În prezent, doar trei bănci Nord Irlandeze mai emit bancnote în mod curent: Bank of Ireland, Danske Bank și Ulster Bank. Inițial existau nu mai puțin de șase bănci care aveau dreptul de a emite monedă. Două dintre acestea (Belfast Banking Company și National Bank) au fost preluate de Bank of Ireland și Danske Bank. A treia, First Trust Bank, anunțat în 2019 că renunță la emiterea de bancnote, cele deja aflate în circulație urmând să fie valabile până la data de 30.06.2022.

Bank of Ireland este o bancă cu sediul în Dublin, Irlanda, având însă o filială în Irlanda de Nord. Bank of Ireland emite bancnote pentru Irlanda de Nord încă din anul 1922, acestea având aceeași putere de cumpărare ca și bancnotele emise de Banca Angliei. Ca și curiozitate, Bank of Ireland nu a avut dreptul de a emite bancnote în Republica Irlanda, singura instituție abilitată în a emite Lire irlandeze fiind Banca Centrală a Irlandei.

Începând cu Februarie 2019, Bank of Ireland a început înlocuirea vechii generații de bancnote, cu unele mai moderne, din polimer. Primele bancnote puse în circulație au fost cele de 5 și 20 de Lire Sterline, urmate în acest an, la data de 20.07.2020, de noua bancnotă de 20 de lire Sterline.

Noua generație de bancnote are o serie de elemente de siguranță moderne: o fereastră trasparentă, cu elemente grafice iridescente vizibile atât pe avers, cât și pe revers, o bandă de siguranță holografică, un grup de 3 pătrate realizate din câte 4 puncte tipărite în relief, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

Pe avers apare denumirea băncii emitente, sub care sunt reprezentate blazoanele celor șase provincii care compun Irlanda de Nord. Portretul feminin, Hibernia (o reprezentare istorică a Irlandei) așezată, este inconjurat de o ramă ovală, pe care putem citi Bank of Ireland și Bona Fides Reipublicae Stabilitas (Încrederea este baza Națiunii). Pe revers găsim aceeași reprezentare a distileriei Old Bushimills Distillery care apare pe bancnotele Bank of Ireland începând cu anul 2008. 


Pe fereastra de securitate transparentă, apare chipul lui Mercur, înconjurat de flori.

Distileria Old Bushimills Distillery, înființată în 1784, aparține în prezent de Casa Cuervo din Mexic. Distileria se mândrește cu titlul de cea mai veche distilerie licențiată din Irlanda de Nord, desi în 1608 licența a fost acordată pentru întreaga zonă și nu pentru distileria înființată în 1784. Cu peste 120.000 de vizitatori pe an, distileria este una din atracțiile turistice ale Irlandei De Nord.

Caracteristici: dimensiune 139mm x 73mm, culoare predominantă verde.





Surse:

https://bushmills.com/intl/history/

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Bushmills_Distillery

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_the_Bank_of_Ireland_(Northern_Ireland)

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_Northern_Ireland

https://www.bankofirelanduk.com/about/media-centre/press-releases/press-releases-2020/bank-of-ireland-uk-to-release-new-polymer-20-note/

https://stiinta-pentru-toti.blogspot.com/2020/07/noi-bancnote-de-pe-mapamond-cxxxii.html

https://banknotenews.com/?p=29956

Imperiul Persan Ahemenid (485-420 ÎEN) – Daric (aur), tip III

Una din cele mai importante monede antice, atât din punct de vedere comercial cât și Biblic, a fost Daric-ul persan. Când Cirius cel Mare a cucerit regatul Lydian, a adoptat sistemul lor monetar, bazat pe monede din aur și argint ca și monede oficiale de schimb. Abia în timpul domniei lui Darius I (522-486 ÎEN), au început să fie bătute monede din aur (Daric) și din argint (Sigloi) având imprimată imaginea oficială războinicului alergând sau a regelui persan. Un Daric avea o greutate standard de 8,4 gr., o puritate a aurului de până la 95,83% și valora cât 20 de Sigloi. Multă vreme s-a crezut că termenul de Daric vine de la numele de Darius, tocmai pentru a-l onora pe rege, dar ulterior s-a considerat că sursa este vechiul cuvânt persan dari sau daruiyaka (aur). Aceste monede au devenit  primele monede universale din lume, fiind utilizate în comerțul cu orașele-state grecești.

Din punct de vedere biblic, Daric-ul (adarkonim) este menționat în Vechiul Testament în cărțile Cronici 1 și 2, respectiv Ezra, în contextul unor tributuri, respectiv daruri pentru construirea Templului lui Solomon.

Când Imperiul Ahemenid a fost cucerit de Alexandru cel Mare, acesta a poruncit topirea tuturor monedelor Daric și utilizarea aurului astfel obținut la baterea de monede  Stater grecești, cu chipul său. Această decizie este din motivelor principale care explică raritatea acestor monede.

 

Avers: rege alergând cu o lance

Revers: adâncitură în urma presării

 



Surse:

Text și poză preluate din postare Goh Yu Loong (colecție proprie). Completari Wikipedia.org .

https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_daric

https://en.wikipedia.org/wiki/Achaemenid_coinage