Marea Britanie (2020) – nouă monedă de 50 Pence, seria ”Inovație în Știință”

Monetăria Regală a pus în circulație la 20 Iulie 2020, o nouă monedă comemorativă de 50 de pence, ce onorează unul dintre cei mai emineți oameni de știință ai secolului XX. Noua monedă, a doua din seria ”Inovație în știință” (prima a fost dedicată lui Stephen Hawking) a fost lansată la data la care Rosalind Franklin și-ar fi sărbatorit centenarul. Moneda este realizată în colaborare cu King's College, locul unde Franklin și-a desfășurat cercetările în domeniul ADN-ului. Mintea strălucită a lui Rosalind Franklin și dedicarea neobosită i-au permis realizarea de descoperiri de răsunet în multiple domenii, aducând o contribuție importantă la una dintre cele mai importante descoperiri a secolului XX: determinarea modelului tri-dimensional al structurii ADN-ului.

Deși astăzi este cunoscută mai ales pentru cercetările asupra ADN-ului, Franklin a fost o autoritate și în domenii precum structura chimică a virusurilor, cărbune și grafit.

În 1947 primește o slujbă la Laboratoire Central des Services Chimiques de L’État in Paris, unde, aprofundând cercetările asupra cărbunelui și a grafitului, devine expert în cristalografia cu raze X. Mai târziu, devenită membră a Medical Research Council Biophysics Research Unit de la King’s College Londra, aplică aceeași tehnică și pe ADN. În luna Mai a anului 1952, Franklin și Raymond Gasling obțin celebra Fotografie 51, orientând timp de 60 de ore un fascicul de raze X asupra unei mostre de fibre ADN; din această imagine a putut fi determinat modelul tri-dimensional al ADN-ului.

Pe aversul monedei găsim reproducerea unui fragment din Fotografia 51, numele cercetătoarei scris pe verticală, astfel încât ultima literă a prenumelui și a numelui, completate cu litera A, să formeze ADN. În partea dreaptă apare menționat ”Fotografia 51”.
Pe revers, bineînțeles, portretul reginei Elizabeta a II-a.

Monedă 50 Pence - Rasalind Franklin ”Innovation in Science” series

Fotografia 51/ Rosalind Elsie Franklin




Caracteristici:
Material: cupro-nichel
Greutate: 8 g.
Diametru: 27,3 mm


Surse:


https://en.wikipedia.org/wiki/Photo_51

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin

https://news.coinupdate.com/united-kingdom-dna-pioneer-rosalind-franklin-features-on-latest-innovation-in-science-coin-series/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu