Irlanda de Nord/Marea Britanie (2020) – noi bancnote de 20 de Lire, din polimer (partea I, varianta Bank of Ireland)

Irlanda de Nord emite propriile bancnote începând cu anul 1929. Teoretic, Lira Sterlină emisă în Irlanda de Nord, deși este monedă legală, nu are este recunoscută ca monedă de plată, nici măcar în acest teritoriu britanic. În practică, bancnotele sunt acceptate de comerciați și instituții din întregul Regat Unit, inclusiv Irlanda de Nord. Băncile emitente au dreptul legal de a emite monedă, iar bancnotele puse în circulație sunt asigurate prin depozite constituite la banca Angliei.

În prezent, doar trei bănci Nord Irlandeze mai emit bancnote în mod curent: Bank of Ireland, Danske Bank și Ulster Bank. Inițial existau nu mai puțin de șase bănci care aveau dreptul de a emite monedă. Două dintre acestea (Belfast Banking Company și National Bank) au fost preluate de Bank of Ireland și Danske Bank. A treia, First Trust Bank, anunțat în 2019 că renunță la emiterea de bancnote, cele deja aflate în circulație urmând să fie valabile până la data de 30.06.2022.

Bank of Ireland este o bancă cu sediul în Dublin, Irlanda, având însă o filială în Irlanda de Nord. Bank of Ireland emite bancnote pentru Irlanda de Nord încă din anul 1922, acestea având aceeași putere de cumpărare ca și bancnotele emise de Banca Angliei. Ca și curiozitate, Bank of Ireland nu a avut dreptul de a emite bancnote în Republica Irlanda, singura instituție abilitată în a emite Lire irlandeze fiind Banca Centrală a Irlandei.

Începând cu Februarie 2019, Bank of Ireland a început înlocuirea vechii generații de bancnote, cu unele mai moderne, din polimer. Primele bancnote puse în circulație au fost cele de 5 și 20 de Lire Sterline, urmate în acest an, la data de 20.07.2020, de noua bancnotă de 20 de lire Sterline.

Noua generație de bancnote are o serie de elemente de siguranță moderne: o fereastră trasparentă, cu elemente grafice iridescente vizibile atât pe avers, cât și pe revers, o bandă de siguranță holografică, un grup de 3 pătrate realizate din câte 4 puncte tipărite în relief, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

Pe avers apare denumirea băncii emitente, sub care sunt reprezentate blazoanele celor șase provincii care compun Irlanda de Nord. Portretul feminin, Hibernia (o reprezentare istorică a Irlandei) așezată, este inconjurat de o ramă ovală, pe care putem citi Bank of Ireland și Bona Fides Reipublicae Stabilitas (Încrederea este baza Națiunii). Pe revers găsim aceeași reprezentare a distileriei Old Bushimills Distillery care apare pe bancnotele Bank of Ireland începând cu anul 2008. 


Pe fereastra de securitate transparentă, apare chipul lui Mercur, înconjurat de flori.

Distileria Old Bushimills Distillery, înființată în 1784, aparține în prezent de Casa Cuervo din Mexic. Distileria se mândrește cu titlul de cea mai veche distilerie licențiată din Irlanda de Nord, desi în 1608 licența a fost acordată pentru întreaga zonă și nu pentru distileria înființată în 1784. Cu peste 120.000 de vizitatori pe an, distileria este una din atracțiile turistice ale Irlandei De Nord.

Caracteristici: dimensiune 139mm x 73mm, culoare predominantă verde.





Surse:

https://bushmills.com/intl/history/

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Bushmills_Distillery

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_the_Bank_of_Ireland_(Northern_Ireland)

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_Northern_Ireland

https://www.bankofirelanduk.com/about/media-centre/press-releases/press-releases-2020/bank-of-ireland-uk-to-release-new-polymer-20-note/

https://stiinta-pentru-toti.blogspot.com/2020/07/noi-bancnote-de-pe-mapamond-cxxxii.html

https://banknotenews.com/?p=29956

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu