Polonia – nouă bancnotă comemorativă de colecție de 20 Zloți

La data de 11.08.2020, Banca Națională a Poloniei, a lansat în circuitul numismatic o bancnotă comemorativă de colecție, de 20 de Zloți, dedicată aniversării a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia din 1920.

Pe aversul bancnotei îl regăsim pe Józef Piłsudski - șef de stat între 1918–22 și conducător de facto (1926–35) al celei de a Doua Republici Polone, primul mareșal al Poloniei⁠ (din 1920) și ministru al apărării)⁠, în postura de apărător al Varșoviei, imagine bazată pe pictura lui Kazimierz Mańkowski ”Anul 1920”. În fundal, apare imaginea Varșoviei. În dreapta lui Józef Piłsudski este reprezentată decorația militară Crucea Curajului, având în mijloc vulturul polonez, inscripția “Na polu chwały” (”Pe câmpul gloriei”) pe brațele de sus, stânga și dreapta, anul 1920 pe brațul de jos, toate făcând referire la efortul colectiv de război al soldaților polonezi și la momentul în care a fost creată această decorație, 11 August 1920, la apogeul luptelor împotriva bolșevicilor. 

Aversul este completat în partea dreapta, sus, de inscripția NIEPODLEGŁOŚĆ (Independență), înconjurată de o coroană de lauri din frunze de stejar și elemente de grafică și floră prezente pe bancnota de 100 Mărci poloneze din 1919. 

Pe revers regăsim un fragment din picture lui Jerzy Kossak ”Miracolul de pe Vistula”, pe fundalul steagului polonez. Fragmentul reprezintă o scenă simbolică, în care capelanul Ignacy Skorupka (erou popular al acestei bătălii) conduce atacul unor soldați din formațiunile de voluntari. Reversul este completat de imaginea unei coroane cu lauri din frunze de dafin, Medalia Comemorativă pentru războiul din anii 1918-1921 și un fragment din manifestul public intitulat ”Țara în pericol”, emis de Guvernul Apărării Naționale la 5 August 1920. 

Bătălia de la Varșovia a reprezentat un moment crucial în lupta împotriva bolșevicilor, victoria fiind supranumită și Minunea de pe Vistula. Victoria a fost adusă de unirea forțelor întregii țări, soldați și voluntari, ca urmare a apelului lansat prin manifestul mai sus menționat. În urma acestei bătălii, Józef Piłsudski și-a consolidat rolul de conducător al statului polonez și comandant victorios (el a creat planurile de luptă ale polonezilor și a condus personal atacul decisiv).

Caracteristici: orientare verticală, dimensiuni 77x155 mm, tiraj 60.000 buc., vânzare prin kolekcjoner.nbp.pl

Bancnotă comemorativă 20 Zloți

Medalia militară Crucea Curajului, 1920, Polonia

100 Mărci poloneze, 1919

Józef Piłsudski




Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu