Irlanda de Nord/Marea Britanie (2020) – noi bancnote de 20 de Lire, din polimer (partea a II-a, varianta Danske Bank)

Ca și denominări, în Irlanda de Nord au fost emise bancnote de 1, 5, 10, 20, 50 și 100 de Lire Sterline. Bancnota de 1 Liră nu mai este emisă de către niciuna dintre bănci, ultima bancă care a mai emis bancnote de 1 Liră fiind Allied Irish Banks (actuala First Trust Bank) în 1984. Bancnota de 5 Lire mai este emisă doar de Bank of Ireland și Ulster Bank, iar Northern Bank nu mai emite bancnote de cu valoare mai mare de 20 de Lire, din anul 2013, de când a fost redenumită Danske Bank. 

Înființată în 1809 ca Northern Banking Partnership, banca a avut mai mulți proprietari de-a lungul timpului, ultimul fiind grupul Danske Bank din Danemarca, a cărui denumire a și adoptat-o din 2012. Banca a fost prima din Marea Britanie care a emis bancnote din polimer, în 1999. Caracteristic bancnotelor emise de Danske Bank este faptul că marea lor majoritate prezintă peronalități nord irlandeze implicate în activități industriale.

În Decembrie 2004, banca a fost victima celui mai mare jaf bancar din istoria Marii Britanii, în urma căruia a fost furată suma de 26,5 milioane de Lire Sterline. Banca a decis în Ianuarie 2005 să retragă din circulație denominările de bancnote furate și să emită bancnote cu un nou design începând cu Martie 2005. Vechile bancnote au mai putut fi schimbate doar la sediile băncii. Autorii jafului nu au prinși.

La 20 Iulie 2020, Danske Bank a lansat propria versiune a bancnotei de 20 de Lire Sterline, din polimer, în completarea serie începută în Februarie 2019, odată cu lansarea bancnotei de 10 Lire Sterline.

Pe aversul bancnotei apar: denumirea băncii emitente, Danske Bank; portretul lui Harry Ferguson; imaginea unui tractor Ferguson.

Pe revers apare, ca element central, porticul Primăriei din Belfast, la fel ca pe toate celelalte bancnote emise de Danske Bank. În fundal sunt reprezentate turnurile primăriei și interiorul domului acesteia.

Ca și elemente de siguranță modern regăsim: o fereastră trasparentă, cu elemente grafice iridescente reprezentînd domul primăriei din Belfast, vizibile atât pe avers, cât și pe revers, o bandă de siguranță holografică, un grup de 3 pătrate realizate din câte 4 puncte tipărite în relief, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

Henry George "Harry" Ferguson (1884-1960) a fost un mecanic și inventator strălucit, fiind considerat inventatorul tractorului modern. Printre celelalte realizări ale sale se numără: sistemul de prindere în trei puncte pentru diversele accesorii atașabile la un tractor, primul zbor din Irlanda cu un avion realizat prin mijloace proprii și prima mașină de curse de F1 cu tracțiune integrală.

Caracteristici: dimensiune 139x73 mm, culoare albastră.




Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_Northern_Ireland

https://stiinta-pentru-toti.blogspot.com/2020/07/noi-bancnote-de-pe-mapamond-cxxxii.html

https://banknotenews.com/?p=29956

https://danskebank.co.uk/about-us/about-us

https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Bank_robbery

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu