Imperiul Persan Ahemenid (485-420 ÎEN) – Daric (aur), tip III

Una din cele mai importante monede antice, atât din punct de vedere comercial cât și Biblic, a fost Daric-ul persan. Când Cirius cel Mare a cucerit regatul Lydian, a adoptat sistemul lor monetar, bazat pe monede din aur și argint ca și monede oficiale de schimb. Abia în timpul domniei lui Darius I (522-486 ÎEN), au început să fie bătute monede din aur (Daric) și din argint (Sigloi) având imprimată imaginea oficială războinicului alergând sau a regelui persan. Un Daric avea o greutate standard de 8,4 gr., o puritate a aurului de până la 95,83% și valora cât 20 de Sigloi. Multă vreme s-a crezut că termenul de Daric vine de la numele de Darius, tocmai pentru a-l onora pe rege, dar ulterior s-a considerat că sursa este vechiul cuvânt persan dari sau daruiyaka (aur). Aceste monede au devenit  primele monede universale din lume, fiind utilizate în comerțul cu orașele-state grecești.

Din punct de vedere biblic, Daric-ul (adarkonim) este menționat în Vechiul Testament în cărțile Cronici 1 și 2, respectiv Ezra, în contextul unor tributuri, respectiv daruri pentru construirea Templului lui Solomon.

Când Imperiul Ahemenid a fost cucerit de Alexandru cel Mare, acesta a poruncit topirea tuturor monedelor Daric și utilizarea aurului astfel obținut la baterea de monede  Stater grecești, cu chipul său. Această decizie este din motivelor principale care explică raritatea acestor monede.

 

Avers: rege alergând cu o lance

Revers: adâncitură în urma presării

 



Surse:

Text și poză preluate din postare Goh Yu Loong (colecție proprie). Completari Wikipedia.org .

https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_daric

https://en.wikipedia.org/wiki/Achaemenid_coinage


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu