Teritoriile Britanice din Antarctica/Marea Britanie – monedă comemorativă de colecție de 2 Lire Sterline

Dacă în 2008 deveneau primul teritoriu din Antarctica care emitea o monedă (o monedă de 2 Lire Sterline), în luna August a acestui an, Teritoriile Britanice din Antarctica revin în lumea numismaticii cu o nouă premieră: prima monedă bimetalică din Antarctica. Moneda de 2 Lire Sterline este dedicată bicentenarului descoperirii Antarcticii.

Pe avers apare efigia Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii. Pe revers este reprezentată nava Williams, nava cu care primii britanicii au observat teritoriul Antarticii (Peninsula Trinity), la 30 Ianuarie 1820. În fundal apare harta Antarcticii. Pe inelul exterior găsim denominarea monedei, Two Pounds și textul comemorativ ”200 de ani de la descoperirea Antarcticii”.

Descoperirea oficială a Antarcticii este atribuită unei expediții rusești, condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen și Mikhail Lazarev, care la data de 27 Ianuarie 1820, au observat zona denumită în prezent banchiza Fimbul.

Teritoriul Britanic din Antarctica este cel mai mare din cele 14 teritorii de peste mări deținute de Marea Britanie și a fost format oficial la data de 3 Martie 1962. Geografic, teritoriul se extinde la sud de latitudinea de 60° Sud, între longitudinile Vestice de 20° și 80°, până la Polul Sud.


Caracteristici:

Diametru: 28,40 mm
Grosime: 2,5 mm
Greutate: 12 g.
Material: cupronichel (centru), aliaj nichel-alamă (inel exterior)
Margine: zimțată
Tiraj: 2020 buc.; există și o varianta proof, din argint suflat cu aur, tiraj 199 buc.

Distribuitor oficial al monedelor emise de Teritoriile Britanice din Antarctica: Pobjoy Mint.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu