Numismatica pentru toti - episodul 7, #Haiti

Azi o scurta oprire in Haiti, o tara din America Centrala insulara, sau Caraibe pentru cei cu mai mult dor de voiaje exotice. ca pana acum nu am auzit pe nimeni sa fi fost in concediu in Antilele Mari.

Tara de influenta franceza, Haiti imparte insula Hispaniola (locul primelor opriri ale lui Columb in presupusa Indie) cu o alta republica, dar de influenta spaniola - Republica Dominicana (a nu se confunda cu Dominica, tara insulara din aceeasi zona, fosta colonie britanica). Cu o istorie agitata, numeroase conflicte cu vecinii de insula si tot felul de masacre, Haiti are cateva "recorduri": prima natiune independenta din America Latina si Caraibe, singura tara fondata in urma unei revolte a sclavilor si prima care a abolit sclavia.

Moneda este una din 1850, din timpul celui de-al doilea Imperiu Haitian, pentru ca un general, Faustin Soulouque, presedinte al Republicii Haitiene, a fost proclamat imparat, pe modelul francez aplicat si la primul imperiu. Asadar, pe avers: Faustin I, imparat creol, fost sclav.

Ce e special la aceasta moneda e valoarea 6 1/4 centimes. Intr-un sistem monetar cu 1 gourde = 100 centimes, singura explicatie rezonabila a valorii care suna mai degraba a ora de trezire matinala e faptul ca e un sfert de sfert (saisprezecime) de gourde. Si in timpul Republicii Haitiene anterioare existase o valoare similara.

Si recunosc, sunt atras de fractiile monetare, asa ca probabil vor mai urma valori de 1/8, 1/4, 1/2, 2,5 si alte minunatii matematice.

03.12.2020
Bogdan Jovi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu