#Regatul_Unit (2024) – noi bancnote de circulație cu portretul Regelui Charles al III-lea

Banca Angliei a pus în circulație începând cu data de 05.06.2024 bancnote de circulație cu portretul Regelui Charles al III-lea. Bancnotele au cupiurile de 5, 10, 20 și 50 Lire Sterline și sunt identice cu cele aflate în circulație până în acel moment. 

Bancnota de 5 Lire Sterline are pe avers portretul regelui Charles al III-Lea, având în fundal sediul Băncii Angliei și cele patru steme ale statelor componente al Regatului Unit. Peste fereastra transparentă este suprapus turnul Big Ben. Pe revers, portretul lui Sir Winston Churchill, având în fundal Palatul Westminster (sediul guvernului) și medalia Nobel pentru Literatură câștigată de acesta în anul 1953. Sub portret semnătura sa și un citat: Nu am nimic de oferit decât sânge, trudă, lacrimi și sudoare. 

Bancnota de 10 Lire Sterline are pe avers portretul regelui Charles al III-Lea, având în fundal sediul Băncii Angliei și cele patru steme ale statelor componente al Regatului Unit. Peste fereastra transparentă este suprapusă Catedrala Winchester. Pe revers, portretul scriitoarei Jane Austen, realizat în 1870, având în fundal un portret al personajului Elizabeth Bennet din romanul Mândrie și Prejudecată, respectiv Godmersham Park House, conacul deținut de fratele scriitoarei. Sub portret semnătura sa și un citat: Declar că nu este plăcere mai mare decât cea a cititului. 

Bancnota de 20 Lire Sterline are pe avers portretul regelui Charles al III-Lea, având în fundal sediul Băncii Angliei și cele patru steme ale statelor componente al Regatului Unit. Peste fereastra transparentă este suprapus farul Margate. Pe revers, autoportretul pictorului JMW Turner, realizat în 1799, având în fundal un fragment din pictura Temeraire în bătălie, dedicată navei HMS Temeraire, care a avut un rol crucial în victoria lui Nelso în Bătălia de la Trafalgar (1805). Sub portret semnătura sa și un citat: Lumina este deci culoare. 

Bancnota de 50 Lire Sterline are pe avers portretul regelui Charles al III-Lea, având în fundal sediul Băncii Angliei și cele patru steme ale statelor componente al Regatului Unit. Peste fereastra transparentă este suprapus un circuit electronic. Pe revers, portretul cercetătorului Alan Turing, realizat în baza unei fotografii din anul 1951, având în fundal: o imagine a The Automatic Computing Engine (ACE) Pilot Machine, realizat de Turin, un aparat de stocare electronică a informațiilor, precursor al computerului; o formulă matematică dintr-o prezentare susținută de Turin, prezentară devenită fundamentul științelor computaționale.  Sub portret semnătura sa și un citat: Aceasta este doar un aperitiv din ceea ce va urma și numai o umbră a ce va fi să vină. 


Bancnotele au dimensiuni neschimbate și sunt tipărite tot pe suport de polimer. 


Surse: banknotenews.com, bankofengland.co.uk 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #regatul_unit #lira_sterlina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu