#Ucraina (2023) – nouă bancnotă comemorativă de colecție de 20 Grivne

Pe data de 23 februarie 2023, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la atacul Rusiei, Banca Națională a Ucrainei a pus în vânzare o bancnotă comemorativă de 20 Grivne cu tema: ”Nu vom uita! Nu vom ierta!”. Bancnota este o premieră în notafilia ucrainiană, fiind prima bancnotă cu orientare verticală și cu un design total diferit de cel al bancnotelor emise până acum (în 2020 BNU a pus spre vânzare o bancnotă fantasy, tot de orientare verticală, fără cupiură, dedicată primului cosmonaut ucrainian).

 


Pe avers, este reprodusă (parțial) o imagine a fotografului Oleksandr Smirnov, denumită ”Soldați ucrainieni ridică un steag”. În fundal, o hartă compozită prezentând zonele din Ucraina afectate de război și steagurile principalelor state care sprijină Ucraina în război. Deasupra imaginii o bandă de culoare albastră, cu stema Ucrainei și stema Forțelor Armate ale Ucrainei, având în fundal simbolul monetar al Grivnei, între ele textul ”Glorie Ucrainei, glorie eroilor”. Deasupra acestei benzi se află o coroană de lauri sub care este scris ”și pe pământul înnoit, nu vor mai fi dușmani”. În dreapta și stânga coroanei se află un text scris în ucrainiană și engleză: ”Pe 24 februarie, o început o nouă fază a agresiunii armate împotriva Ucrainei  printr-o invazie a țării de către armata rusă. Războiul populației pentru independența și suveranitatea țării durează din 2014. Acesta este și un război al alegerii civilizaționale: Ucraina își apără locul în cadrul civilizației Europene și în același timp luptă pentru valorile fundamentale, drepturile și libertățile care stau la baza Vestului.”
Sub imaginea principală, este o altă imagine stilizată, cu o câmpie presărată cu flori de maci, simbolizând rănile celor căzuți în luptă.


Pe revers, imaginea principală prezintă spatele unei personae cu cele două mâini legate la spate, simbol al suferinței fizice și mentale a ucrainienilor aflați sub ocupație. În mijlocul spatelui se află o floare roșie de mac, simbolizând o rană de glonț. Pe laterale se află aripi compuse din flăcări de lumânare. În partea de sus, coroana de lauri este înlocuită cu o coroană de spini, având în fundal clădiri distruse. Testul de sub coroană este ”Nu vom uita! Nu vom ierta!”. Elementul de securitate din partea dreaptă a coroanei este o imagine compozită realizată dintr-un trandafir și un dispozitiv anti-tanc.
Sub imaginea principală, este o altă imagine stilizată, cu o câmpie presărată cu flori de maci, simbolizând rănile celor căzuți în luptă.

Bancnota are dimensiunea de 80x165 mm și este tipărită pe suport de hârtie. Tirajul este de 300,000 de exemplare.

Surse: bank.gov.ua, banknoteworld.com, boards.pmgnotes.com, banknotenews.com, news.notafilia.com
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #ucraina #grivna #ab2023 #numaidesprebani



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu