SUA (2020) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dollar, seria ”American Innovation” / Massachusetts

A doua monedă din acest an a seriei “American Innovation”, este dedicată statului Massachusetts şi celebrează inventarea telefonului. Moneda a fost pusă în circulaţie la data de 29.10.2020.



Pe revers este reprezentat un discul unui telefon de model vechi, cu orificiile specifice cifrelor de la 0 la 9 dispuse pe margina sa. În centrul discului se află inscripţionat „Tele-phone / Tele-fon”. În partea de sus a imaginii apre numele statului Massachusetts, iar în partea de jos Statele Unite ale Americi, flancat de iniţialele gravorilor ES - Emily Damstra, cea care a realizat designul şi EDC - Eric David Custer, cel a care a realizat gravura.

Pe 07.03.1876, Alexander Graham Bell rostit următoarele cuvinte celebre într-un dispozitiv inventat special pentru a transmite vocea umană: „D-le Watson, veniţi aici, doresc să vă văd”. Mesajul a fost primit de asistentul lui Bell, Thomas Watson, aflat într-o încăpere alăturată şi astfel comunicarea a intrat într-o nouă eră. Bell a primit patentul pentru invenţia sa, iar impactul ei este resimţit şi astăzi în întreaga lume. Încă de la început, invenţia sa a fost pusă sub semnul întrebării, la un dispozitiv similar lucrând şi Elisha Gray, cererea de patentare pentru acesta fiind depusă în aceeaşi perioadă cu cererea lui Bell.

Fotografia lui Alexander Graham Bell, o imagine dintr-un film cu dispozitivul utilizat de Bell şi schema dispozitivului din patent.

Aversul monedei este comun pentru toate monedele din serie și reprezintă Statuia Libertății, apărând însă ca și semn distinctiv al seriei o roată zimțată, sub textul In God We Trust/ Credem în Dumnezeu.

Pe cantul monedei sunt menționate anul emiterii, marca monetăriei și textul E Pluribus Unum.

Caracteristici: 
Diametru: 26,5 mm. 
Grosime: 2 mm.
Greutate: 8,1 g. 
Material: Zinc, Mangan, Nichel, Cupru


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu