#Germania (2023) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro: Aniversarea a 1275 de ani de la nașterea lui Carol cel Mare

Astăzi, 30 martie 2023, Monetăria Germaniei a pus în circulație a doua monedă comemorativă germană  de 2 Euro din acest an, dedicată aniversării a 1275 ani de la nașterea lui Carol cel Mare, ”Părintele Europei”. Vă reamintesc că și Andorra are o monedă de 2 Euro dedicată lui Carol cel Mare, monedă pusă la dispoziția colecționarilor în luna ianuarie a acestui an (anul baterii 2022).

 


Pe avers avem o imagine compozită, realizată din suprapunerea monogramei lui Carol cel Mare peste cupola domului octogonal al catedralei din Aachen, Germania, fosta capitală a imperiului său. În prezent catedrala este monument din Patrimoniul Mondial UNESCO. Domul octogonal al catedralei a fost construit la cererea expresă a lui Carol cel Mare, forma s-a având la bază simbolistica cifrei opt din Biblie. Mormântul lui Carol lui Mare se află tot în catedrala din Aachen.


Deasupra imaginii este mentionat numele lui Carol cel Mare, iar în partea de jos anii vieții 748-814. Se mai pot observa inițialele artistului care a realizat imaginea, Tobias Winnen (TW), inițiala țării (D) și cea a monetăriei (A, D, F, G sau J după caz).

Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. 



Surse: coinworld.com, numismag.com, numista.com, unesco.org, Britannica.com

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #germania #euro #2euro #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu