În 1960, la nici două săptămâni după declararea independenței fostei colonii belgiene Congo, zona de sud est a acesteia, Katanga, se declară la rândul ei independentă, intrând într-un război de secesiune față de Republica Congo Léopoldville. Miza era una economică, o treime din venitul Congo provenind din minele de cupru din Katanga, controlate de companii private, belgiene și engleze, și de statul belgian.
Prin urmare, Confederația Asociațiilor Tribale din Katanga, una din principalele formațiuni politice din provincie (CONAKAT) și liderul acesteia, Moïse Tshombe, primesc susținere consistentă din partea companiilor miniere pentru o politică favorabilă. Noul stat, cu capitala la Élisabethville, actualmente Lubumbashi, cel mai mare oraș minier al zonei, intră în război cu Congo, dar trebuie să facă față și tulburărilor interne, nu toate triburile fiind de acord cu secesiunea, în lupte fiind implicate și alte state, inclusiv mercenari și ONU.
Statul Katanga dispare în ianuarie 1963, dar conflictele din zonă persistă încă.
În scurta existență, Katanga a emis în 1961 două monede de circulație, 1 și 5 franci, din cupru în aliaj cu zinc, și una de colecție, 5 franci din aur.
Monedele au același design, cu un ciorchine de banane pe o față și numele statului, gravat pe o bandă. Pe fața cealaltă este valoarea, sub forma 1 sau 5 FR, denumirea "Banca Națională" și anul 1961, în fundal fiind reprezentată o cruce, cunoscută drept "Katanga cross" sau "Baluba cross", o proto-monedă a zonei, sub forma unei cruci turnată din cupru, de 0,5 - 1 kg. .Monedele au 22, respectiv ~26 mm diametru și o grosime aproximativ 1,5 mm. Datorită scurtei perioade de circulație, și a unei devalorizări de aproape 4 ori în mai puțin de 2 ani de existență, monedele se găsesc pe piața numismatică într-o stare de obicei foarte bună.
Bogdan Jovi
04.07.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu