Colonia Guineea Spaniolă își obține independența în 1968, devenind prima țară de limbă spaniolă din Africa.
Primele monede emise sunt denumite peseta guineană, amintind de peseta spaniolă folosită în perioada colonială. Toate monedele de circulație sunt emise în 1969, cele de 1, 5 și 25 pesetas având același design: doi colți de elefant, numele țării și anul pe avers, valoarea și emblema pe revers, doar moneda de 50 pesetas având imaginea președintelui Macías Nguema pe avers. Monedele sunt la aceleași dimensiuni și din aceași materiale ca monedele spaniole de aceeași valoare, fiind emise la Madrid.
În 1975, în încercarea de a se desprinde de trecutul colonial, "africanizarea" duce la schimbarea monedei în ekuele/ ekwele, nume ce amintește de o formă de proto-monedă din fier a populației Fang din zonă, "epkele". Sunt două serii diferite de monede emise, la monedele de circulație din 1975 și cele jubiliare de până în 1979, denominarea folosită era ekuele, cu același plural, după 1980 folosindu-se numele ekwele, cu pluralul bipkwele.
Moneda de 25 pesetas 1980, la fel ca celelalte din seria din acest an se apropie de imaginea vechilor pesetas, având chipul noului președinte, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, nepotul lui Macias Mbasogo (ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 1979), anul și numele țării pe o față, reversul fiind aproape identic cu cel al pesetelor, doar denominarea fiind diferită.
Problemele financiare ale țării duc la o devalorizare galopantă a monedei în anii '80, încât în 1985 Guineea Ecuatorială aderă la Uniunea Monetară Centrafricană, francul CAF devenind moneda națională.
Guineea Ecuatorială reușește astfel ca în decurs de doar 17 ani să schimbe trei sisteme monetare. Deși toate cele trei monede, pesetas, ekuele/ekwele și francul CFA sunt teoretic divizate în 100 céntimos, monede divizionare nu au fost niciodată emise.
În ciuda exploatărilor petroliere deschise în anii '90, Guineea Ecuatorială rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume, cu mai puțin de jumătate din populație având acces la apă potabilă, o rată a mortalității impresionantă și o situație deplorabilă a drepturilor civile.
Bogdan Jovi
26.06.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu