#Zimbabwe (2024) – nouă monedă națională ZiG (Zimbabwean Gold)

Începând cu data de 08.04.2024, Banca Națională a Zimbabwe a pus în aplicare a 8-a reformă monetară a țării, anunțând înlocuirea Dolarului zimbabwean cu o nouă monedă denumită Aur zimbabwean. 

Mai jos veți putea găsi imagini cu toate bancnotele ZiG anunțate la momentul inițial al reformei monetare. Ca și design, bancnotele au un design unic, dimensiuni unice 155x65 mm, dar culori diferite. Toate bancnotele sunt tipărite pe suport de hârtie specială. Pe avers sunt prezentate Stâncile în Echilibru din Epwort, Parcul Național Matopos (aceste stânci sunt și logo-ul Băncii Naționale din Zimbabwe). În colțul din dreapta jos se află un cod QR. În filigran statuia Păsării Marelui Zimbabwe. Pe revers este prezentată turnarea aurului în lingouri. 



Planul inițial al Băncii Naționale prevederea tipărirea de bancnote cu cupiurile de 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 și 200 ZiG, respectiv monede cu nominalul de 0,25 și 0,50 ZiG. Primele bancnote au fost lansate în circulație la data de 30.04.2024. 

În decurs de numai câteva luni, planurile sau schimbat însă radical. Au fost confirmate în circulație bancnotele cu cupiura de 10 și 20 Zig, bancnotele de 1, 2 și 5 ZiG au fost înlocuite cu monede de valoare similară, bancnotele de 50 și 200 ZiG au fost amânate pe termen nedefinit iar despre bancnota de 100 ZiG nu s-a mai anunțat nimic. 


Voi reveni într-un episod următor și cu prezentarea noilor monede.


Surse: banknotesnews.com, news.notafilia.pl, jsc.org.zw, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #zimbabwe #zig


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu