Numismatică pentru toți – Episodul. 63: Nova Scotia & New Brunswick (#Canada)

Pentru astăzi am pregătit două monede "surori", din două provincii diferite ale actualei confederații canadiene: două monede de un cent, a suta parte dintr-un dolar, una din Nova Scotia, cealaltă din New Brunswick. 

 

Cele două provincii au fost inițial parte a coloniei franceze Acadia, primii coloniști venind în 1604, după zeci de ani de conflicte devenind colonie britanică prin tratatul de la Utrecht din 1714. În 1784 New Brunswick a fost separată de Nova Scotia, în urma unui influx masiv de loialişti britanici plecați din coloniile care deveniseră Statele Unite. 

În 1860, ambele colonii trec de la sistemul britanic al pound-ului (20 shillings - 240 pence) la dolarul cu 100 cenți, dar conversia a fost făcută diferit: în Nova Scotia 5$ = 1 pound (4 shillings la 1$), în timp ce în New Brunswick 4$ = 1pound (5 shillings la 1$). Astfel se ajunge la situația în care două monede aproape identice să aibă valori diferite. Centul Nova Scotia are oficial 5,67 g şi 25,53/ 1,41 mm, în timp ce centul din New Brunswick are 5,63 g şi 25/ 1,8 mm, diferențe insesizabile mai ales dacă monedele sunt uzate. 

Ambele monede au pe avers portretul reginei Victoria, cu titulatura acesteia VICTORIA D:G: BRITT:REG:F:D: (Victoria Dei Gratia Brittanniarum Regina Fidei Defensor). Şi reversul este aproape identic, cu coroana imperiului în centru, anul dedesubt, un cerc punctat cu o coroană de frunze şi flori pe exterior, valoarea scrisă sus ONE CENT, iar numele coloniei jos. La fel, ambele au fost emise între 1861 şi 1864, şi au circulat până în 1871, ca urmare a introducerii noului dolar al federației Canada, constituită în 1867 cu aportul ambelor provincii. 

Pentru cei pasionați de detalii, pe reversul monedelor mai pot fi descoperite două diferențe: o frunză mai mare în stânga numelui coloniei Nova Scotia (există şi varianta cu frunza mică), şi cifra 6 din an mai alungită la moneda din New Brunswick (există şi varianta cu 6 similar celuilalt cent). 


Bogdan Jovi
09.05.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu