Andorra (2020) – monede commemorative de colecție de 2 Euro

După nenumărate amânări cauzate de pandemie, Andorra a lansat la finalul anului trecut cele două monede comemorative de 2 Euro aflate în pregătire.



1. A 27-a ediție a summitului Ibero-American

Moneda este dedicată celei de-a 27-a ediții a Summitul-ui Ibero-American, eveniment desfășurat în Andorra, la data de 30.11.2020.
Pe reversul monedei este reprezentat un copac alcătuit din oameni și discuri zimțate. Siluetele umane simbolizează integrarea societății, culturii și educației pentru a face viitorul durabil o realitate. Discurile zimțate simbolizează energia ce răzbate din ideile și propunerile participanților la Summit.
În stânga copacului se poate observa logo-ul Summit-ului, având în partea de sus trei triunghiuri ce reprezintă culorile steagului Andorrei, iar în partea de jos, șase triunghiuri, reprezentând deschiderea Andorrei față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Înconjurând copacul, regăsim inscripția „XXVII CIMERA IBEROAMERICANA ANDORRA 2020”.
Summitul reunește anual șefi de state și de guverne din zona țărilor vorbitoare de spaniolă și portugheză, în vederea îmbunătățirii cooperării între aceste state.
Data lansării: 14.12.2020



2. 50 de ani de la dreptul universal de vot pentru femei

Reversul prezintă chipul unei femei, cu șuvițele de păr răsfirate pe toată suprafața discului central. Pe fiecare șuviță sunt menționate nume feminine, ca recunoaștere a solidarității și a luptei lor, contribuind în 1970 la obținerea dreptului feminin de vot din Andorra. În partea de sus, în semicerc, ca parte a unei șuvițe, avem textul "50 ANYS DEL SUFRAGI UNIVERSAL FEMENÍ" ("50 de ani de la dreptul universal de vot pentru femei"). În partea inerioară, tot în semicerc, și tot parte a unei șuvițe, avem textul ANDORRA 1970-2020.
Constituția Andorrei a fost amendată în data de 23.04.1970, pentru a le acorda femeilor dreptul de a avea un cuvânt de spus în ceea ce privește guvernarea țării. Decretul a fost negociat și semnat de Ducii de Andorra, Președintele Franței și Episcopul Romano-Catolic din Urgel. Femeile din Andorra au putut vota pentru prima dată la scrutinul organizat în anul 1971.
Designul aparține lui Judith Gaset Flinch.
Data lansării: 14.12.2020

Aversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Surse: 
http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/SalaDePrensa/NotasdePrensa/Paginas/2020_NOTAS_P/20201130_NOTA199.aspx

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu