#Transnistria (2024) – nouă monedă comemorativă de circulație de 1 Rublă: seria “Explorarea spațiului”

Banca Republicană a Transnistriei a pus în circulaţie la data de 22 aprilie 2024 o nouă monedă de 1 Rublă din seria “Explorarea spaţiului”, monedă dedicată aniversării a 60 de ani de la primul zbor spațial cu trei cosmonauti. Moneda este cea de-a 12-a a seriei. 

Aversul monedei are în centru stema Republicii Transnistrene, de-a lungul marginii, în partea de sus, textul «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК» (Banca Republicană a Transnistriei), iar în partea de jos anul baterii, 2024, respectiv denominarea «1 РУБЛЬ» (1 rublă). 

Pe revers este reprezentată capsula spațială Voskod 1, cu denumirea ei în partea de sus. În partea de jos, portretele celor 3 cosmonauți care au luat parte la acest zbor: Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov, și Boris Yegorov. Capsula a fost lansată la data de 12.10.1964 și a revenit la sol în data de 13.10.1964, atingând o altitudine de 336 km. Cei trei cosmonauți au zburat fără costume spațiale, deoarece inițial capsula a fost proiectată pentru un echipaj de 2 persoane. Presiunile politice au făcut ca în final să fie înghesuiți 3 cosmonauți în capsulă, fiind necesară astfel renunțarea la costumele spațiale (nu exista nici spațiu și nici putere suficientă). 

Moneda are un tiraj de 15.000 buc. . 


Surse: cbpmr.net, news.notafilia.pl, wikipedia.org. 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #transnistria #rubla


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu