Numismatica pentru toti - Episodul 25 #Marea_Britanie

Hai sa trecem prin Marea Britanie. Virtual, ca acum cu Brexit-ul, mai greu cu vizele. Astazi doar o scurta trecere in revista a vechiului penny din sec XIX. Vechiul, care functiona pe modelul 240 pence = 20 shillings = 1 pound, pentru ca dupa 1971 se trece la sistemul decimal, cu 1 pound = 100 pence. Sistemul a fost folosit si in colonii, chiar daca au fost emise monede speciale pentru acestea, asa ca daca suna cunoscut, de acolo este. Pentru ca englezii trebuie sa fie complicati, pluralul la penny este pence, daca e vorba de valoare, dar e pennies daca e vorba de un numar de monede. 

Mai putin cunoscuta poate este o traditie, aparuta inca de la restaurarea monarhiei in 1649, de la Charles II, ca fiecare monarh sa aiba profilul de pe moneda in directia opusa predecesorului sau. 

Prin urmare, incepand cu 1901, avem regina Victoria, privind spre stanga. In acest an, in februarie, regina moare, dar primele monede cu succesorul ei, Edward VII, sunt emise incepand cu 1902, cu profil spre dreapta, pana in 1910. Urmeaza in 1911-1936, George V, profil stanga. Dar pe urmatorul penny, 1937-1952, George VI priveste tot spre stanga, iar din 1953 Elisabeta a II-a, tanara la vremea respectiva, profil spre dreapta. 

Nu iese ceva la calcul, desi seria este completa? Drept, pentru ca in 1936, UK a avut un rege pentru cateva luni, Edward VIII, care a abdicat cam din acelasi motiv ca al nostru Carol II, dar care nu a revenit asupra deciziei, cum a facut-o cel din urma. Povestea e posibil sa va fie cunoscuta din filmul de Oscar "The King's Speech", Fratele lui mai mic, Albert Frederick Arthur George, a preluat tronul sub numele de George VI, dupa mai putin un an. In acest an nu au fost emise monede cu Edward VIII, cu exceptia catorva scoase in Africa Britanica de Est si cea de Vest, dar fara portretul regelui. Interesant este ca regele dorea sa apara pe monede tot spre stanga, ca si tatal sau, pentru ca ar fi considerat ca partea cu cararea il avantajeaza. Din fericire pentru traditia britanica, monedele cu acest portret nu au apucat sa fie emise, chipul lui George VI fiind emise cu portret stanga, ca si cum predecesorul ar fi intrat normal in alternanta. 

Despre monedele in sine, putin de zis, monede din bronz, 30,8 mm, margine neteda, 9,45 grame, cu acelasi model pe revers, Britannia asezata, cu trident in mana si scut alaturi. Variatiile de culoare din poza sunt doar din cauza starii diferite si a posibilelor curatari. 

Cam atat pentru azi, revenim cu siguranta in UK, sunt multe alte lucruri interesante de povestit.

 

06.02.2021

Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu