#Rusia (2022) – nouă bancnotă de circulație de 5 Ruble

Conform surselor consultate, în luna decembrie a anului trecut, Banca Națională a Rusiei a repus în circulație bancnota de 5 Ruble lansată în anul 1998. Această bancnotă a fost tipărită până în anul 2001, fiind ulterior înlocuită de moneda de 5 Ruble. Ca fapt interesant, nu a existat o decizie oficială de retragere din circulație a acestei bancnote.

 



Pe aversul bancnotei este prezentat ansamblul alcătuit din monumentul Mileniul Rusiei  și Catedrala Sfânta Sofia, ambele din Novgorod. Pe reversul bancnotei, se poate o parte a zidului fortăreței Novgorod, având în fundal râul Oka. Culoarea și dimensiunea bancnotei sunt similare cu cele ale bancnotei din 1998, singura diferență părând a fi un strat de lac protectiv aplicat pe bancnota din 2022.

Deși nu există nicio explicație oficială a reluării tipăririi acestor bancnote, se presupune ca motivație fie creșterea prețului la metalul pentru monede, fie dorinta Kremlinului de a pune la dispoziția populației din teritoriile noi anexate posibilități de a schimba moneda locală de valori mici în Ruble (în 2014, după anexarea Crimeei, Rusia a reluat producția monedelor de 1 și 5 copeici).


Surse: banknotenews.com, dzen.ru, wikipedia.org
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #rusia #rubla #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu