#SUA (2023) – monedă comemorativă de colecţie de 1 Dolar, seria ”Native American”

În data de 6 februarie 2023, Monetăria SUA a pus la dispoziţia colecţionarilor moneda anuală a seriei “Native American”, dedicată balerinei Maria Tallchief și trupei sale de balet Five Moons.

 



Aversul monedei este cel standard al seriei, prezentând-o pe Sacagawea și pe fiul ei Jean Baptiste. Această femeie din tribul Shoshone a însoțit și a îndrumat una dintre cele mai importante expediții de recunoaștere în Statele Unite. Deoarece nu există nicio imagine despre Sacagawea, portretul ei a fost realizat după chipul unei femei shoshone din zilele noastre, pe nume Randy’L He-dow Teton.

Pe revers, este reprezentată Maria Tallchief dansând, având în spate celelalte patru balerine nativ americane din trupa sa de balet: Marjorie Tallchief (sora ei) Yvonne Chouteau, Rosella Hightower și Moscelyne Larkin. În partea stângă jos se menționează numele balerinei și valoarea monedei. În partea de sus este trecut numele țării, iar în partea de jos textul ”Indieni americani în balet”. Observați în fundal referirea grafică la fazele lunare, treimitere direct la numele trupei (Cinci Luni).

Trupa de balet Five Moons (Maria Tallchief prima din stânga)


Maria Tallchief este considerată a fi prima dintre marile prim-balerine ale SUA. Ea a fost prima dansatoare nativ americană, membră a națiunii Osage, care a primit acest titlu de prim-balerină. Alături de ea, alte patru balerine nativ americane din Oklahoma, member ale trupei de balet Five Moons, au primit apreciere internațională pentru activitatea lor artistică.

Surse: usmint.gov, aipi.asu.edu, sab.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #nativi #ab2023 #numaidesprebani



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu