După primul război mondial, regiunea Saarland, o zonă de aproape 2500 km2, traversată de râul Saar, cu capitala la Saarbrücken, a fost desprinsă de Germania şi administrată de Liga Națiunilor, Franța administrând direct minele de cărbune, ca o compensație pentru distrugerile de către germani a minelor din Alsacia şi Lorena în timpul retragerii din 1918. După 15 ani, prin referendum, în 1935, Saarland se uneşte cu Germania, dar după al doilea război mondial, în 1946, este din nou separat de către Franța din zona ocupată de aliați, instituindu-se Protectoratul Saar, miza fiind aceeaşi, exploatarea minelor de cărbuni.
În Saarland în 50 ani sistemul monetar s-a schimbat de numeroase ori, de la marca Imperiului German, la francul francez, la marca celui de-al treilea Reich. În 1947 a fost folosit francul francez de ocupație, pentru câteva luni, urmat tot pentru câteva luni de marca Saar, ambele doar sub formă de bancnote. Tot în 1947 moneda oficială devine francul francez, schimbarea vechii monede fiind obligatorie, la o paritate de 1 marcā = 20 franci.
Începând cu 1954 este introdus francul Saar, sub formă de monede de 10, 20, 50 şi 100 de franci, identice ca aliaj şi dimensiuni cu monedele franceze. Monedele au circulat alături de francul francez, care a rămas moneda oficială a Protectoratului, fiind doar o măsură de suplimentare a necesarului de monede din Saar.
În imagine este moneda de 100 franci 1955, singura din cupru-nichel, monedele mai mici fiind din aluminiu-bronz. Designul este şi el diferit, dacă monedele de 10, 20 şi 50 au o reprezentare a unui peisaj industrial, moneda de 100 arată o roată dințată, literele numelui statului Saarland fiind strecurate printre dinții acesteia. În centru apare stema statului, diferența de culoare dintre zona superioară a scutului (albastră) şi cea inferioară (roşie) fiind sugerată de haşurarea diferită.
Pe revers este scrisă valoarea, cifre şi litere, în limba germană şi anul. La stânga şi la dreapta anului apar simbolurile monetăriei Paris, de fapt însemnele directorului monetăriei şi a gravorului şef. Designul monedei aparține lui Theo Siegle, profesor la Colegiul de Arte Frumoase din Saarbrücken, sculptor şi medalist.
Moneda a fost emisă doar în 1955, iar istoria ei este foarte scurtă, la 1 ianuarie 1957 Saar fiind integrat în Germania Federală, monedele mai având valoare circulatorie până în iulie 1959.
Bogdan Jovi
18.04.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu