#România (2024) – monedă comemorativă de colecție de 10 lei: 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai

Banca Națională a României v-a lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 26 februarie 2024, o monedă din argint cu tema 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai. 


Aversul monedei prezintă o imagine de epocă din Blaj, reprezentând catedrala greco-catolică și o parte din școala de obște, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretul și numele lui Gheorghe Șincai și anii între care a trăit acesta „1754” și „1816”. 

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina https://bnr.ro/page.aspx?prid=23880

Gheorghe Şincai a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor român, remarcabil reprezentant al Școlii Ardelene, director al şcolilor din Transilvania şi luptător pentru drepturile românilor transilvăneni. Din poziţia de director al învățământului greco-catolic din Transilvania, Şincai a avut o contribuție fundamentală la răspândirea culturii în mediul rural, iar prin efortul său s-au construit peste 300 de școli cu predare în limba română. 


Surse: bnr.ro, radioromaniacultural.ro 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #romania #leu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu