#Egipt (2023) – două monede comemorative de circulaţie de 50 Piaştri şi 1 Liră: Aniversarea a 50 de ani de la victoria în Războiul din Octombrie

Ministerul Finanțelor din Egipt a pus în circulație în luna octombrie a anului trecut, două noi monede cu denominările de 50 Piaștri și 1 Liră, monede dedicate aniversării împlinirii a 50 de ani de la victoria în Războiul din Octombrie. 

 

Aversul monedelor prezintă  denumirea ţării în arabă, denominarea cu cifre arabice, denumirea monedei  în arabă, anul emiterii cu cifre arabice conform calendarelor Gregorian-2023 şi Hijri-1445, denominarea şi denumirea monedei în limba engleză. 

Pe revers, o barcă gonflabilă cu patru soldați, unul în picioare ținând în mâini steagul egiptean. Imaginea prezintă practic momentul traversării de către forțele egiptene a Canalului Suez, în momentul lansării atacului. Textul din partea de jos este: Aniversarea a 50 de ani de la glorioasa victorie în Războiul din Octombrie. 

Războiul din Octombrie a izbucnit la data de 6 octombrie 1973, când forțe militare arabe, conduse de Egipt și Siria, au atacat Israelul în Peninsula Sinai și în Înălțimile Golan. Atacul egiptean nu a întâmpinat opoziție perioada atacului fiind sărbătoarea de Yom Kippur la evrei (cea mai sfântă zi a Iudaismului) și chiar în timpul Ramadanului. După trei zile, Israelul a lansat o contraofensivă pe ambele direcții de atac, împingând forțele arabe înapoi, pătrunzând ulterior pe teritoriul egiptean și sirian. Războiul s-a încheiat la data de 25.10.1973, la presiunea SUA și URSS. Practic, Egiptul aniversează primele trei zile de succes ale atacului. 


Surse: coin-brothers.com, numista.com, sis.gov.eg, britannica.com, numista.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #egipt #lira


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu