#Samoa (2023) – nouă bancnotă de circulație de 5 Tala

La data de 13.12.2023, Banca Centrală a Samoa a anunțat introducerea în circulație a trei noi bancnote, cu cupiurile de 5, 10 și 20 Tala, toate pe suport din polimer. Bancnota de 5 Tala a fost lansată în circulație pe data de 18.12.2023, celelalte două urmând să fie lansate până la finalul primului trimestru al acestui an. Noile bancnote vor avea aceleași dimensiuni, culori și teme ca și versiunile tipărite pe suport de hârtie specială, aflate în prezent în circulație. 

Pe avers, este prezentată imaginea unei plaje, pe care se pot vedea câteva case în spatele cărora se întinde o pădure. Această imagine este o referire directă la industria turismului, aceasta fiind industria care susține practic țara. În partea stângă se află fereastra transparentă, pe care este imprimată o floare teuila (Alpinia purpurata) floarea națională a țării. În partea stângă a ferestrei se află șase puncte în relief, aranjate pe două coloane, destinate identificării tactile a bancnotei. Pe fundal motive și ornamente geometrice. 

Pe revers, este prezentată Vila Vailima reședința faimosului scriitor scoțian Robert Louis Stevenson, reședință cunoscută local ca și Tusitala (Povestitorul). În prezenta aceasta este muzeu, purtând numele celebrului autor. În partea dreaptă a imaginii, jos, se află stema națională a Samoa. Pe fundal motive și ornamente geometrice. 

Dimensiuni 139 x 71 mm, culori predominante roșu și maro. 

Prima bancnotă pe suport de polimer a Samoa, cu cupiura de 10 Tala, a fost lansată în anul 2019, cu ocazia celei de-a 16-a ediții a Jocurilor Pacificului. 


Surse: cbs.gov.ws, news.notafilia.pl, banknotenews.com, numista.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #samoa #tala


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu