Numismatică pentru toți - Episodul 39 #Prusia

La baza Germaniei actuale a stat Prusia. Un land german apărut in 1525, după războiul polono-teutonic, când Albert I, fost Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni primește titlul de duce de Prusia de la regele Sigismund, căruia ii devine vasal. In 1861, pe tron urca Wilhelm I (sau William I), cel care avea sa devina 10 ani mai târziu primul împărat al Imperiului German. 

Ca monedă, Prusia folosea din 1857 Vereinsthaler, (thalerul uniunii), care înlocuise vechiul thaler prusac si devenise baza de calcul pentru mai multe state germane din nord. Cu un conținut de argint pur de 16,66 g (30 vereinsthaler = 500 g), la un titru de 0,900, moneda avea 18,52 g, mai puțin decât thalerii austrieci sau olandezi, cu care sunt obișnuiți marii colecționari si care aveau peste 25 g Ag. In Prusia, thalerul era divizat in 30 silbergroschen (groși de argint), la randul lor împărțiți in 12 pfennig. 

Moneda de azi este un thaler emis intr-un singur an, 1861, un thaler de circulație, dar comemorativ, marcând urcarea pe tron a regelui Wilhelm I. La momentul respectiv (2 ianuarie), regele avea aproape 63 de ani si avea sa conducă soarta Prusiei si a Germaniei încă 27 ani. De fapt, conducea deja Prusia din 1858, in calitate de regent al fratelui sau, Frederick Wilhelm IV, devenit incapabil de domnie in urma unor atacuri vasculare cerebrale. 

Pe avers este profilul regelui si al reginei, ambii purtând coroana si hlamida, cu numele amândurora și al statului împrejur.
Pe revers tronează stema Prusiei, cu acvila cu coroana si cu FR pe piept (de la Fridericus Rex -1701), tinand in gheare sceptru si orb, adăugate de Friedrich Wilhelm I). Deasupra sta scris in latina "Suum Cuique", in traducere  aproximativa "fiecăruia ce este al sau". Sub stema, "kroenungs thaler 1861", thaler de încoronare. Impresionantă este alternanța de majuscule din jurul stemei, WRAR de doua ori, abrevierea de la Wilhelmus Rex Augustua Regina, si coroana, repetată la fiecare sfert. 

Bătută la Berlin (un A mic, mic de tot sub bustul regelui), in 1.000.000 exemplare, moneda ramane in circulație, alături de ceilalți vereinsthaler si după introducerea mărcii in 1871,  fiind echivalată cu 3 mărci, până la retragerea acestor monede in 1908.

Bogdan Jovi
23.03.2021

#atlasulbanilor #numaidesprebani #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu