Numismatica pentru toti – Episodul 23 #Armenia

As incerca astazi Armenia. Pentru ca este genul de tara pe care nu cred ca ar nominaliza-o nimeni ca subiect, si asta pentru ca am impresia ca la noi nu se stiu foarte multe despre ea, in afara de faptul ca in perioada sovietica gazduia cel mai celebru post de radio din blocul estic. Nu, nu Europa Libera, nici Vocea Americii, ci Radio Erevan. 

O tara mica, de doar aproximativ 3 milioane de locuitori (dar cu o diaspora consistenta), aflata in zona caucaziana, Armenia a avut o istorie deloc linistita, aflandu-se la intersectia marilor imperii, fiind impartita ba intre Imperiul Bizantin si cel Sasanid, ba intre Imperiul Otoman si cel Persan, ba intre cel Rus si cel Otoman. Este primul stat devenit crestin, in sec. III-IV. Dupa genocidul armean din primul razboi mondial, de care Turcia nu se considera responsabila pentru ca nu exista nici termenul de genocid, nici legislatia internationala legata de el, Armenia a existat ca stat independent doar doi ani, dupa care a fost incorporata in URSS, pana in 1991. Fiind una dintre ultimele foste republici sovietice care a renuntat la rubla, Armenia emite primele monede in 1994, interesante prin faptul ca toate monedele din prima serie, de la 10 luma la 10 dram au fost batute din aluminiu. De fapt aceste monede au fost emise pana in 2002, dar anul de pe monede a ramas acelasi: 1994. 

In poza este moneda de un dram, denumirea, provenind de la drahma greceasca, fiind folosita prima data in evul mediu pentru una din monedele emise de regatul Armeniei intr-una din perioadele de independenta. De altfel dram-ul are si un simbol monetar unic, inspirat de semnul dolarului sau al lirei engleze, dar bazat pe o litera din scrierea armeana, rezultat al unui concurs national de creatie din 1995. 

O moneda simpla, cu diametrul de 22 mm si cu margine zimtata, foarte usoara, doar 1,4 gr, datorita aluminiului din care este confectionata. Moneda are stema nationala si numele tarii pe o parte, in alfabetul unic armean, pe revers denominarea de 1 dram, in acelasi alfabet, anul si lauri. 

Un alt lucru interesant, vizibil pe moneda, este centrul stemei armene, in care se afla muntele Ararat. Masivul muntos pe care se considera ca ar fi poposit arca lui Noe (vizibila si pe stema), este considerat un simbol armean si un munte sacru pentru aceasta tara, chiar daca in prezent nu se gaseste pe teritoriul acesteia, ci la cativa zeci de kilometri de granita, in Turcia. 

Ar mai fi de spus ca aceste monede au circulat destul de putin, din cauza valorii lor foarte reduse, dar nu doar in Armenia, ci si in sudul Georgiei pentru o perioada, si regiunea separatista Nagorno-Karabakh din Azerbadjan. Dar asta e deja subiect pentru data viitoare.

03.02.2021
Bogdan Jovi


 
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu