Numismatica pentru toti – Episod special 2 – Valoarea monedelor

De mult am zis ca voi incerca sa scriu ceva despre valoarea monedelor. Sau monezilor, ambele variante fiind oficial in dictionarele limbii romane. Si asta pentru ca vad multi care gasesc cate o moneda "prin sertarele bunicilor" si au impresia ca isi pot cumpara o masina noua daca o vand, doar pentru ca are cateva sute de ani. 

Nu exista formule care sa calculeze valoarea de piata a unei monede iesite din circulatie. La cele in circulatie, valoarea nominala e scrisa pe ea. Adica un 50 bani de circulatie valoreaza 50 de bani. Cu toate acestea, unele monede de circulatie, cele aniversare de exemplu, pot fi vandute colectionarilor la o valoare mai mare decat cea nominala, fiind editii mai rare, cu tiraje mai reduse. Si sunt colectionari care prefera sa dea 1-2 lei pe o moneda de 50 bani, in loc sa cumpere bauturi de la automate pentru a primi posibil rest o moneda aniversara (stiu pe cineva care a dat 8 lei pe un pet de 0,5l apa in aeroport, de care nu avea nevoie, doar pentru ca automatul dadea rest 4 monede noi de 50 bani cu Ferdinand). 

Ca principiu general, valoarea unei monede este data de piata i.e.de cerere si oferta. Pana la urma e vorba despre cate monede de un anume tip sunt disponibile la un moment dat si cati colectionari doresc acel tip. Tipic pentru reglarea oricarei piete, mai ales a bunurilor pentru care nu exista utilitate. 

Legat de disponibilitate, am citit la un moment dat despre o moneda antica, romana parca, cunoscuta in doar cateva exemplare, care aparea extrem de rar la casele de licitatii, la preturi de ordinul 10000 $. La un moment dat a fost descoperit un tezaur (nu la noi) care continea cateva sute de exemplare, lucru care a dus la reglarea pretului la cateva sute $, odata cu aparitia multor din aceste monede pe piata. 

Cu toate acestea, exista cataloage numismatice, care incearca sa obiectiveze valoarea monedelor. Poate cele mai cunoscute sunt cataloagele Krause, niste caramizi de carti, de cateva mii de pagini, cate una pentru fiecare secol din 1601 incoace. Compiland diverse cataloage la nivel de tara si actualizate periodic, includ valorile a zeci de mii de monede. Ca la orice catalog de acest fel, sunt cateva minusuri, cel mai notabil fiind referentierea preponderenta la piata SUA, in care disponibilitatea unor monede de pe continentul american este mai mare, ducand la preturi afisate mai mici fata de cele practicate la aceste monede in Europa. Lucrul acesta se mai estompeaza in societatea globala actuala, dar numai taxele de transport si vamale pot creste semnificativ costul unei monede cumparate de peste ocean. Un alt repros care se poate aduce catalogului este modul de clasificare al variantelor, la unele tari aparand ca subtipuri diferite, cu valori separate pe tipuri, ani si monetarii, in timp ce la alte tari variantele sunt doar mentionate sau nu sunt mentionate de loc. Este totusi una dintre referintele clasice, folosita si de unii dintre cei mai mari evaluatori internationali, NGC, care au si o varianta online. Cataloagele locale au fost de multe ori, cel putin la noi, acuzate de faptul ca ar fi subiective, fiind produse de magazine specializate in comertul de monede, care afiseaza preturi mai mici pentru a justifica un pret mai mic de achizitie, la vanzare oferindu-le la preturi mai mari, aliniate cu cererea.

Sunt cateva considerente care pot obiectiva pretul unei monede. 

a) Metalul utilizat
Evident, valoarea unei monede de metal pretios nu ar trebui sa scada sub valoarea de piata a cantitatii de metal pretios pur din acea moneda. Spun pur, pentru ca o moneda de 20 grame Ag 0,500 contine doar 10 gr argint. Sunt multe cazuri in care valoarea nu depaseste cu mult valoarea metalului pretios, din cauza cantitatilor enorme in care au fost emise unele monede, adica al doilea criteriu: 

b) Tirajul
S-ar putea considera ca reflecta cel mai bine valoarea unei monede, masurand raritatea acestora, dar si aici sunt cateva variabile. Nu la toate monedele moderne tirajele sunt facute publice, cu atat mai mult la monedele antice si medievale la care sunt necunoscute, raritatea (reflectata in pret) fiind masurata in cataloage in baza estimarilor de exemplare disponibile. Sunt cazuri (de ex. monedele sovietice 1958) cu tiraje imense, dar care au fost retopite sau rebatute aproape in totalitate, doar cateva exemplare fiind cunoscute, cu preturi imense. Tot necunoscuta este si rata de retragere a unor monede din piata dupa iesirea lor din circulatie, diferenta intre tirajul total si numarul monedelor retrase si distruse reprezentand practic numarul monedelor disponibile pentru colectionare. Peste disponibilitate intervine cererea, de exemplu o moneda emisa in SUA in 10000 exemplare va avea cerere mult mai mare si va fi vanduta mult mai scump colectionarilor, cel putin cei americani, mai numerosi si cu putere financiara mare, fata de o moneda cu acelasi tiraj, sa zicem din Panama. Mai departe, in calculul valorii, pot fi considerate mai multe aspecte: c), d) si e): 

c) Monetaria
Unele monede au fost batute in mai multe monetarii, distinctive pe baza unor semne specifice (au fost exemple in episoadele de pana acum, si voi incerca un alt episod special pe acest subiect). In functie de numarul de monede batute in fiecare monetarie, pretul unei monede poate varia, uneori semnificativ. 

d) Anul
La fel ca la monetarii, monedele emise in mai multi ani, pot acea preturi diferite major in functie de numarul de monede emis intr-un an sau altul. 

e) Variante
Unele monede exista in mai multe variante, identificabile, excluzand cele doua variabile anterioare, anul si monetaria. Cifrele de pe moneda pot fi mai mari sau mai mici, scrisul poate avea grosimi diferite, detalii ale unor imagini pot varia, muchia poate avea alta inscriptie (si acesta va fi un subiect special la un moment dat). In functie de raritatea variantelor, pretul poate varia mult intre ele. 

f) Erori
Ca principiu de baza, asa cum am mai vorbit, monedele cu erori nu ar trebui sa scape in circulatie. Cum uneori acest lucru se intampla, monedele cu erori au, de obicei, un pret mai mare decat cele normale, diferenta fiind variabila in functie de gravitatea erorii. 

g) Tipul de batere
Alt subiect despre care am mai vorbit, monedele proof, batute intr-un mod special, special pentru colectionare, sunt mai valoroase decat monedele obisnuite de circulatie. 

h) Starea de conservare
Am lasat ultima, tocmai pentru a ii sublinia importanta, aceasta variabila majora in evaluarea unei monede. Este poate cea mai subiectiva si mai greu de apreciat variabila, inclusiv evaluarile, care se numesc "gradari", ale unor furnizori specializati fiind contestate. Cataloagele folosesc mai multe sisteme, toate avand la un capat monedele pe care abia se mai distinge ceva, iar la celalalt monedele necirculate, MS (mint state) diverse grade, sau UNC (uncirculated), care arata la fel ca atunci cand au parasit monetaria. Si cum in monetarie nu se pune mana pe monede, o moneda cu luciu, dar cu amprente, nu mai e exact MS/UNC. Si nici una curatata, indiferent cat de delicat a fost facuta aceasta manevra. Asa ca trebuie acordata atentie la cum e manevrata o moneda, pentru a nu ii scadea valoarea. 

Probabil ca mai sunt criterii de evaluare, dar pentru moment cred ca e suficient. In acest moment accesul la informatii despre monede si preturi este foarte simplu, pe internet fiind zeci/sute/mii de siteuri care pot fi folosite ca sursa de inspiratie. Cu un mare "caveat": pretul cerut/afisat, nu e acelasi cu pretul pe care il merita o moneda. In sensul in care poate fi postata spre vanzare o moneda la 1000$, pentru ca atat crede vanzatorul ca merita, desi moneda ar valora 20$, nu pentru ca atat spune un catalog sau "expertul de pe fb", ci pentru ca mai sunt pe net alte 10 monede la acest pret. Moneda va fi tot la vanzare pana cand se va gasi cineva atat de dezinteresat/ dornic/ neatent/ prost sa dea banii, sau pana cand vanzatorul va scadea pretul pana la unul aliniat celorlalte oferte. Asa ca un incepator trebuie sa caute pretul la care a fost comercializata o moneda, nu cel la care sta expusa. Adica, tot legea pietii. Sfatul e pentru cei care se respecta suficient incat nu vor sa para ridicoli, ca altfel internetul permite orice. 

Greu de ilustrat discursul de mai sus... Incerc cu o moneda comuna, 5 bani 1905. Gaurita "din fabrica", nu de tarani la revolutia din 1907 😀 , apare in catalogul Krause la o stare VG-8 (peste 25% din detalii vizibile) cotata la 1$, la MS-63 (fara semne de circulatie sau manipulare sub lupa 10x) - 25$. 


 

Moneda mea, valoare... sentimentala, ca e a mea si nu am alta mai buna. Pret pe site-uri romanesti: 2-15 lei, nu neaparat corelat cu starea, dar toate mai aspectoase decat cea din poza, plus o moneda "stare exceptionala" la 200 lei. Pret ebay: 2,43-8$, pentru ca e international, nu? Pret sugerat numista, 1,09-1,88$. Si cum valoarea e relativa, eu as lua una, doar daca mi se face cadou. 😆 Cat ati oferi pe o astfel de moneda?

31.01.2021
Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu