Sudanul de Sud (2021) – nouă bancnotă de circulaţie de 1000 Lire Sud Sudaneze

Banca Sudanului de Sud a pus în circulaţie la data de 09.02.2021, o nouă bancnotă cu denominarea de 1000 Lire (echilavent a aprox. 5,67 USD). Imprimată pe suport din hârtie specială, bancnota are o culoare predominantă roşie, având un design în linie cu celelalte bancnote aflate deja în circulaţie. 





Pe avers, în tonuri gri, apare portretul politicianului (primul vice-preşedinte Sud-Sudanez) şi revoluţionarului luptător pentru independenţă John Garang de Mabior (1945–2005). În fundal se observă un motiv decorativ circular. Se poate vedea firul de siguranţă acoperit cu cerneală holografică, respectiv elementele de recunoaştere pentru persoanele cu deficienţe de vedere (9 linii vertical paralele, plasate în dreapta bancnotei, sus şi jos). Pe revers, elementul vizual principal îl reprezintă doi struţi, pe acelaşi fundal ca şi pe avers.
Textul de pe bancnotă este în limba engleză, iar anul emiterii este trecut anul 2020.
Până la introducerea acestei bancnote, bancnota cu denominarea cea mai mare era cea de 500 Lire. Măsura introducerii unei bancnote de denominare 1000 are ca scop ţinerea sub control a inflaţiei şi frânarea deprecierii monedei naţionale. Este foate posibil ca noua bancnota să nu îşi atingă scopul, mai ales că anul trecut Consiliul Miniştrilor a anunţat decizia de a schimba moneda naţională.


Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu