#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 100 lei

Începând cu data de 20 noiembrie 2023, Banca Naţională a României a pus la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din aur, de 100 lei, cu tema 200 de ani de la nașterea lui Lascăr Catargiu. 

Aversul monedei redă statuia lui Lascăr Catargiu din București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „100 LEI”. 

Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Lascăr Catargiu și anii între care a trăit acesta ,,1823-1899”. 

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina Băncii Naționale a României: https://bnr.ro/page.aspx?prid=23460 .

Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (1823 - 1899) a fost un om politic român din secolul al XIX-lea, fondator şi preşedinte al Partidului Conservator până la sfârşitul vieţii, ministru în varii guverne, președintele Camerei Deputaților și cel de-al șaselea prim ministru al României pentru patru mandate. Disensiunile cu Alexandru Ioan Cuza l-au determinat să fie unul dintre liderii consipraţiei care au acţionat pentru detronarea domnitorului, după care a fost principalul membru al Locoteneţei domneşti care a substituit atribuţiile şefului statului până la aducerea prinţului străin.


Surse: bnr.ro, wikipedia.org, enciclopediaromaniei.ro



#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu