#SUA (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 25 Cenți: Edith Kanakaʻole

Începând cu data de 27 martie 2023, Monetăria SUA a pus în vânzare a doua monedă din 2023 și cea de a 7-a seriei ”Femei Americane”, monedă dedicată Edithei Kanakaʻole.
Edith Kanakaʻole a fost o artistă (compozitoare, cântăreață, dansatoare kumu hula, învățătoare) indigenă din Hawai și în același timp custode al culturii, tradițiilor și al pamântului.

Pe reversul monedei apare un portret al artistei realizat de Emily Damstra, plasat în partea dreaptă, cu părul și coronița tradițională din flori (lei po’o) unindu-se în fundal cu peisajul Hawaian, ca simbol al luptei de o viață pentru păstrarea pamântului și a tradițiilor culturale. Numele artistei apare menționat în zona centrală. Sub nume apare nominalul monedei în cifre (!) și textul ”E hoi mai ka’ike”/”Oferind înțelepciune”.

Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie.

 
Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an şi va prezenta personalităţi feminine americane din domeniul artelor, ştiinţei, drepturilor civile etc.


Surse: usmint.gov,wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #SUA #cent #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu