#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Ohio

Prima monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 30.01.2023. Tema monedei este Underground Railroad (cu aproximație Calea Ferată Secretă), iar statul reprezentat este Ohio.

 


Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an.


Pe revers, imaginea este reprezentativă pentru tema monedei: două mâini ținând strâns una de cealaltă, cea liberă de sus ridicând-o pe cea înlănțuită de jos, rupându-i astfel lanțurile. În partea stângă este inscripționată tema monedei, în partea dreaptă numele statului și al țării.


Underground Railroad a fost o rețea de case sigure și de ascunzători care protejau și îi ajutau pe foștii sclavi să ajungă în locații sigure din Canada sau Mexic. Ohio a fost statul care a sprijinit cel mai mult pe acești fugitivi, având peste 3.000 de mile de drumuri care îi ajutau pe aceștia să ajungă în Canada. Denumirea rețelei nu are prea multe de-a face cu căile ferate, legătura fiind dată de utilizarea unor termeni specifici căilor ferate în activitatea rețelei: sclavii fugari erau pasagerii, călăuzele erau conductorii, ascunzătorile erau stațiile etc.

Surse: usmint.gov, ohiohistorycentral.org, touringohio.com


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #inovatie #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu