#Andorra (2022) – două noi monede comemorative de 2 Euro

Anunțate în luna septembrie 2022 și promise spre lansare pentru luna noiembrie 2022, cele două monede comemorative de 2 euro  2022 ale Principatului au fost puse la vânzare într-un final la data de 16 ianuarie 2023. Cele două monede au ca temă ”10 ani de la semnarea acordului monetar dintre Andorra și UE” respectiv ”Legenda lui Carol cel Mare”.

 


Moneda dedicată împlinirii a ”10 ani de la semnarea acordului monetar dintre Andorra și UE” sărbătorește momentul în care Andorra a primit dreptul de a utiliza și a bate moneda Euro (01.04.2012). Momentul este și mai important dacă ne gândim că până atunci Andorra nu a avut o monedă oficială.
Ca și design, pe avers avem un puzzle format din 20 piese, reprezentând țările care utilizează moneda Euro. Deasupra puzzle-ului se află un cerc cu simbolul Euro înconjurat de șase stele (trimitere către moneda Euro). În partea dreaptă se menționează numele principatului și anii 2012 – 2022.


Moneda dedicată ”Legendei lui Carol cel Mare” face referire la o legendă potrivit căreia Principatul a fost înființat de Carol cel Mare drept recunoștință pentru ajutorul dat de către locuitori în luptele contra sarazinilor. Ca și design, pe avers avem portretul lui Carol cel Mare (realizat de către Albrecht Dürer) având în fundal un peisaj montan specific Principatului. În partea de sus se menționează numele Principatului, iar în dreapta anul baterii

Reversul ambelor monede este cel standard al monedelor de 2 Euro. Ambele monede au un tiraj de 70.000 de buc. și sunt disponibile doar în varianta coincard.



Surse: numismag.com, numismatica-visual.es, florinus.lt, afa.ad .

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #andorra #euro #2euro #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu