#Iordania (2022/2023) – noi bancnote de circulație de 1, 5, 10, 20 și 50 Dinari iordanieni

Banca Centrală a Iordaniei a început punerea în circulație a celei de-a 5-a generații a Dinarului iordanian începând cu data de 26.12.2022. Această nouă generație vine să inlocuiască generația bacnotelor puse în circulație acum 20 de ani, aducându-le la standardele moderne de securitate și utilizând o hârtie superioară calitativ. Până în prezent au fost confirmate în circulație doar bacnotele de 1 și 50 de Dinari.

 


Bancnota de 1 Dinar, lansată în circulație pe data de 26 decembrie 2022, are pe avers portretul lui Sharif Hussein Bin Ali. În fundal se pot observa flori și dealuri, iar pe margini decorațiuni florale. Pe revers apare pasărea națională a Iordaniei, cinteza roz de Petra și Rum. Tot pe revers apar patru mici casete, cu diferite flori. Dimensiuni 133 x 74 mm, culoare verde.

Bancnota de 5 Dinari, ce urmează a fi pusă în circulație în martie, are pe avers portretul regelui Abdullah I, având în fundal fațada ”Trezoreriei” (Al-Khazneh) din Petra. În parta stângă, jos, se poate observa o floare de iris negru, floarea națională a Iordaniei. Pe revers, este prezentat un detaliu al frontonului Trezoreriei. În fundal o caravan cu cămile. Dimensiuni 137 x 74 mm, culoare portocalie.

Bancnota de 10 Dinari are pe avers portretul regelui Talal bin Abdullah, având în fundal ruinele castelului Qusayr 'Amra, una din cele mai timpurii exemple de arhitectură islamică. În colțul din stânga jos este prezentată o floare. În partea din stânga și dreapta se pot observa decorațiuni din moscheea Regele Hussein bin Talal. Pe revers este prezentat Amfitetrul Roman din capitala Amman iar în fundal zona în care se află castelul Qusayr 'Amra. În partea stângă și dreaptă se află modele arhitectonice bizantine și din perioada Umayyad. Reversul este încadrat de ramuri înflorite. Dimensiuni 141 x 74 mm, culoare albastră.


Bancnota de 20 Dinari are pe avers portretul Regelui Hussein Bin Talal, având în fundal Moscheea Regele Hussein Bin Talal din Amman, care găzduiește și un Muzeu al Profetului. Pe laterale sunt reproduse decorațiuni din această moschee. Pe revers este prezentată valea râului Wadi Mujib, câteva capete de suliță preistorice și o monedă nabateană descoperită la Petra. Pe laterale sunt reproduse elemente arhitecturale decorative. Dimensiuni 145 x 74 mm, culoare verde.


Bancnota de 50 de Dinari a fost pusă în circulație în data de 7 ianuarie 2023 și are pe avers portretul Regelui Abdullah al II-lea iar în fundal moscheea Al-Aqsa situată în Vechiul Ierusalim. Această moschee este considerată al treilea loc sfânt al Islamului. Pe laterale sunt prezentate decorațiuni din Petra și din moscheea Regelui Hussein. Pe revers este o imaginea din Valea Wadi Rum, zonă parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. În laterale, sunt prezentate decorațiuni din palatul Qasr Al-Mushatta. Dimensiuni 149 x 74 mm, culoare mov.

Aversul bancnotelor prezintă informația în arabă, în timp ce reversal prezintă informația în limba engleză.


Surse: banknotenews.com, jordannews.jo, newarab.com, cbj.gov.jo, banknoteworld.com, wikipedia.org, news.notafilia.pl, unanhaihui.ro

 
#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #iordania #dinar #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu