A doua monedă din acest an a seriei “American Innovation”, este dedicată statului Massachusetts şi celebrează inventarea telefonului. Moneda a fost pusă în circulaţie la data de 29.10.2020.
Slovenia (2020) – monedă comemorativă de circulație de 2 Euro
Slovenia a pus în circulație în acest an o singură monedă comemorativă de 2 Euro, având ca temă ”Aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Adam Bohorič”.
Danemarca (2020) – nouă bancnotă de circulație de 500 Coroane
Banca Națională a Danemarcei a pus în circulație la 17.11.2020, o nouă bancnotă de 500 de Coroane, practic o versiune îmbunătățită cu noi tehnologii de securitate a bancnotei deja aflată în circulație.
Guernsey (2020) – monede de colecție 50 Pence ”Colinde de Crăciun”
Trezoreria Guernsey a lansat în luna noiembrie un set de cinci monede de colecție de 50 Pence cu tema ”Colinde de Crăciun”.
Cipru – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro
Banca Centrală a Ciprului a pus în circulație în acest an o singură monedă comemorativă de 2 Euro. Ciprul este una din țările UE cu cele mai puține monede comemorative de 2 Euro emise, având un total de patru monede cu tot cu cea lansată în acest an.
Tema monedei este 30 de ani de existență a Institutului Național de Neurologie și Genetică.
Trinidad_Tobago (2020) – noi bancnote de circulație de 5, 10 și 20 Dolari
Banca Centrală a Trinidad Tobago a anunțat punerea în circulație începând cu data de 02.11.2020, a trei noi bancnote de polimer cu denominările de 5, 10 și 20 Dolari. Bancnotele sunt tipărite folosind tehnologia polimer Safeguard a De La Rue. Anul trecut a fost pusă în circulație bancnota de polimer de 100 Dolari, iar anul viitor cel mai probabil, urmează să fie puse în circulație și bancnotele de 1 și 50 Dolari.
Designul celor trei bancnote din polimer continuă linia de design a bancnotelor din vechea generație, celebrând diversitatea culturală și naturală a țării.
Australia (2020) – monedă comemorativă de circulație de 2 Dolari ”Pompieri”
La un an de la incendiile devastatoare care au cuprins zone întinse din Australia, Monetăria Regală Australiană a pus în circulație o monedă comemorativă color de 2 Dolari, dedicată pompierilor de carieră sau voluntari, care au luptat pentru stingerea acestor incendii.
Liban (2020) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 100.000 Livre
În data de 07.12.2020, Banca Centrală a Libanului a lansat în circulație o bancnotă comemorativă, cu denominarea de 100.000 Livres (Lire libaneze), dedicată aniversării a 100 de ani de la declarararea Statului Marele Liban, pe 01.09.1920, devenit ulterior Republica Liban (1926).
Tipărită pe suport de polimer, bancnota este prima din lume cu tehnologia Cinema, o măsură de securitate 3D.
Aversul bancnotei prezintă clădirea Piața Nejmeh, piața centrală a Beirut-ului, locul unde se află clădirea Parlamentului libian, birouri parlamentare, două catedrale, un muzeu și multe cafenele și restaurante. Simbolul pieței este turnul cu ceas din 1930, oferit cadou guvernului libian de către imigrantul libiano-brazilian Michel Abed.
În stânga imaginii cu pieței, este prezentată Biserica de rit maronit Sf. Ioan Botezătorul, din Jbeil (Byblos). Peste imaginea bisericii, este suprapusă o imagine 3D, care oferă senzația de film, la mișcarea bancnotei – această imagine este realizată prin tehnologia Cinema. În partea dreaptă avem o fereastră transparentă, în forma unui cedru, pe care este tipărită cu cerneală specială imaginea unui cedru, simbolul național al Libanului (țara este numită uneori și tărâmul cedrului). Informațiile de pe revers sunt în arabă.
Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Jbeil (Byblos) |
Pe revers sunt prezentate Stâncile de la Raouche, denumite și Pietrele Porumbeilor (monument natural) și o navă feniciană. Deasupra navei este trecut un logo format din cifra 100 și un cedru, simbolizând tema aniversară a bancnotei. Informațiile de pe avers sunt prezentate în franceză, respectiv cifre arabe.
Culoarea predominantă a bancnotei este culoarea verde, dimensiunea 14.7 cm x 8.2 cm.
Surse:
China se îndreaptă spre o societate fără numerar
In luna octombrie a acestui an, guvernul din Shenzhen a organizat o loterie pentru a oferi o monedă digitală în valoare totală de 10 milioane de yuani (aproximativ 1,5 milioane de dolari).
Câștigătorii vor intra în posesia monedei digitale prin descărcarea unei aplicații denumita Renminbi. Ei vor putea cheltui banii într-un anumit district din Shenzhen și nu peste tot, ci doar la anumiți comercianți. Se pare că este vorba de peste 3.000 de comercianți. Supermarketurile și farmaciile locale se numără printre comercianții participanți, precum și Walmart, potrivit CNBC.
Oman (2020) – noi monede de circulație de 5, 10, 25 și 50 Baisa
Banca Centrală a Oman-ului a anunțat punerea în circulație începând cu luna septembrie a acestui an, patru noi monede, cu denominările de 5, 10, 25 și 50 Baisa.
Noile monede au menționate numele noului sultan, Haitham bin Tariq Al Said, care a preluat conducerea statului la 11 ianuarie 2020, în urma decesului fostului sultan Qaabos bin Said.
Designul monedelor rămâne în continuare simplu.
Pe avers avem menționat, numele noului Sultan, Haitham bin Tariq (în partea de sus), stema statului în centru, respectiv denumirea Sultanatului Oman (în partea de jos).
Pe revers, tot de sus în jos, avem denominarea și denumirea cu caractere arabe, denominarea în cifre arabe și denumirea mondei cu caractere latin, flancate de stema de stat și în final, anul emiterii, cu cifre arabice, conform calendarului Hijri și Gregorian (1441-2020).
Caracteristici:
Material: 5 și 10 Baisa din oțel placat cu cupru, 25 și 50 Baisa din oțel.
Diametru: 5 Baisa / 19 mm, 10 Baisa / 22.5 mm, 25 Baisa /18.00 mm, 50 Baisa / 24.00 mm
Greutate: 5 Baisa / 2.64 g, 10 Baisa / 4.08 g, 25 Baisa /2.65 g, 50 Baisa / 5.55 mm
Surse:
https://www.ebay.com/itm/OMAN-NEW-COIN-SET-RELEASED-19-AUG-2020-SULTAN-HAITHAM-FIRST-COIN-/274465317994
Slovacia (2020) – monedă comemorativă de circulație de 2 Euro
Slovacia emite, de regulă, o singură monedă comemorativă de 2 Euro în fiecare an. Tema monedei din acest an este ”Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la OECD”.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)