Trinidad_Tobago (2020) – noi bancnote de circulație de 5, 10 și 20 Dolari

Banca Centrală a Trinidad Tobago a anunțat punerea în circulație începând cu data de 02.11.2020, a trei noi bancnote de polimer cu denominările de 5, 10 și 20 Dolari. Bancnotele sunt tipărite folosind tehnologia polimer Safeguard a De La Rue. Anul trecut a fost pusă în circulație bancnota de polimer de 100 Dolari, iar anul viitor cel mai probabil, urmează să fie puse în circulație și bancnotele de 1 și 50 Dolari.

Designul celor trei bancnote din polimer continuă linia de design a bancnotelor din vechea generație, celebrând diversitatea culturală și naturală a țării.



Astfel, pe aversul fiecărei bancnote sunt prezentate câte o pasăre (în partea stângă), stema națională (în centru) și drapelul național (în partea dreaptă sus). Pe revers, vedem pe toate cele trei bancnote Turnurile Gemene ale Băncii Centrale a Trinidad Tobago (în partea stângă) și un element cultural, arhitectonic sau economic reprezentativ pentru Trinidad Tobago (în partea dreaptă a reversului).

De la stânga la dreapta: Mot-mot, cocrico, păsări colibri
Sediul Băncii Centrale a Trinidad Tobago

Bancnota de 5 Dolari: culoarea predominantă este culoarea verde. Pe avers este prezentată pasărea mot mot (Momotus bahamensis), regăsită mai ales în insula Tobago. Elementul de securitate specific, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, este localizat în colțul din stânga jos și are forma literei L. Pe revers este prezentată o scenă dintr-o piață locală.



Bancnota de 10 Dolari: culoarea predominantă este culoarea gri. Pe avers este prezentată pasărea cocrico (Ortalis ruficauda), una din cele două păsări naționale ale țării, prezentă și pe stema națională, alături de ibis. Elementul de securitate specific, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, este localizat în colțul din stânga jos și are forma literei C. Pe revers este prezentată o scenă dintr-un port.



Bancnota de 20 Dolari: culoarea predominantă este culoarea mov. Pe avers este prezentată pasărea colibri, cea care a dat numele inițial al insulei Trinidad - Țara păsării colibri (Iëre în limba arawaks, una din populațiile indigene ale insulei). Cristofor Columb a fost cel care a rebotezat insula în La Isla de la Trinidad (Insula Treimii), devenită astăzi Trinidad. Elementul de securitate specific, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, este localizat în colțul din stânga jos și are forma unui triunghi. Pe revers sunt prezentate talere și tobe din oțel (steelpan), un instrument specific Trinidad Tobago și nelipsit de la carnavaluri. Regăsim pe revers și pasărea colibri de pe avers.



Elementele de securitate ale bancnotelor sunt cele specifice bancnotelor de polimer: fereastră transparentă, cerneală vizibilă în lumină ultravioletă, elemente microtipărite etc.

Surse: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu