Slovenia (2020) – monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Slovenia a pus în circulație în acest an o singură monedă comemorativă de 2 Euro, având ca temă ”Aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Adam Bohorič”.



Reversul monedei conține doar text, fără elemente grafice. Textul este scris în slovenă și latină: ”Vſaki jesik bode Boga ſposnal/ Omnis lingua confitebur Deo” și se traduce prin ”Fiecare limbă mărturisește”. Acesta este motto-ul gramaticii publicate de Bohorič, intitulată Proste zimske urice (Ore de iarnă gratuite), motto ce prezintă cel mai bine esența muncii sale. Alegerea celor două limbi vine ca și recunoaștere a contribuției sale la cultura națională (prin folosirea limbii slovene) și la cea internațională (prin folosirea limbii latine). Un alt aspect interesant este că se folosește slovena lui Bohorič, un alfabet realizat de acesta, care printre altele utiliza litera ſ, echivalent în alfabetul actual sloven cu litera s. Deasupra motto-ului apare menționat Adam Bohorič 1520 – Slovenia 2020.

Statuia lui Adam_Bohorič din Lubliana
Statuia lui Adam_Bohorič din Lubliana


Născut în 1520, Adam Bohorič a fost un învățător protestant și autorul primei gramatici slovene. În 1583 termină cartea de gramatică Articae horulae succisivae de Latino carniolana literatura (tradus în engleză ca și Free winter hours) și o publică în 1584, stabilind astfel un moment de referință al limbii slovene. Cu ortografia, morfologia și codificarea sa, Bohorič a așezat fundamentele teoretice ale limbii slovene. Cartea propunea și un alfabet propriu, alfabet a care a fost utilizat, cu mici modificări, până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Aversul monedei este cel comun al monedelor de 2 Euro.

Data punerii în circulație: 23.12.2020

Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu