Slovacia (2020) – monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Slovacia emite, de regulă, o singură monedă comemorativă de 2 Euro în fiecare an. Tema monedei din acest an este ”Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la OECD”.



Pe revers, în partea dreaptă se pot observa o serie de circuite electronice ce radiază dintr-un cerc central, în rol de microprocesor. Întregul ansamblu are forma unui creier uman, simbolizând inteligența artificială, comunicarea, accesabilitatea informațiilor și noile cunoștințe. Partea de mijloc este dominată de un pătrat cu textul "20 VYROČIE VSTUP SR DO OECD", sub care apare numele țării și anul emiterii, 2020. În stânga pătratului apare marca Monetăriei de la Kemnica, iar sub ea, inițialele PV, aparținând designerului Peter Valach. Reversul este completat de stema națională, plasată în partea dreaptă, jos.


Slovacia a devenit membră a OECD (Organization for Economic Cooperation and Development/ Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare) în data de 14 decembrie 2000. OECD este o organizație interguvernamentală internațională, ce își are rădăcinile în Organizația Europeană pentru Cooperare Economică, creată în 1948 în vederea administrării ajutoarelor trimise prin Planul Marshall. Meritul acestei organizații a fost de a face guvernele naționale europene să recunoască interdependența economiilor, deschizând calea unei noi ere de cooperare. Prin aderarea Canadei și a SUA la OECE, organizația se transformă în 1961 în OECD. În prezent, OECD are 37 de state membre. România este pentru moment doar stat candidat.

Aversul monedei este cel standard al monedelor Euro.

Data punerii în circulație: 11.11.2020


Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu