Malta (2020) – monede comemorative de circulație de 2 Euro



Malta a pregătit pentru acest an două monede comemorative de 2 Euro.




1. Templele de la Ta’ Skorba

Reversul primei monede reprezintă ruinele templelor la Ta’ Skorba. În partea de jos apare țara emitentă, Malta, anul emiterii, 2020 și reprezentarea unei mici statui de teracotă, găsită cu ocazia excavării sitului. În partea de sus apare textul ”Templele de la Skorba” și perioada aproximativă în care se consideră că au fost utilizate (3600-2500 IEN).

Moneda dedicată celor două temple de la Skorba, este a cincea din seria dedicată siturilor presitorice ale Maltei. Situate în localitatea Zebbiegh, din nord-vestul Maltei, ruinele celor două temple au fost excavate de arheologul David H. Trump în anii 1960. Se consideră că au fost construite în jurul anului 3500 IEN, peste o așezare aneterioară, datată a fi fost ridicată în jurul anului 5000 IEN. Deși nu se poate compara din punct de vedere al spectaculozității cu celelelalte temple de pe insulă, marele merit al acestor temple îl reprezintă confirmarea existenței umane în Malta încă din 5000 IEN.

Data punerii în circulație: 27.07.2020



2. Jocuri

A doua monedă monedă comemorativă de 2 Euro a Maltei, este ultima din seria ”Copii solidari” și este intitulată simplu ”Jocuri”. Seria are în total 5 monede, precedentele având ca temă ”Dragostea” (2016), ”Pacea” (2017), ”Patrimoniul cultural” (2018), ”Natura și mediul înconjurător” (2019).

Pe revers regăsim reprezentate un mix de jocuri precum bile de sticlă, versiunea malteză a șotronului, titirezul, zmee de hârtie. Cele 3 albine simbolizează un cântec tradițional pentru copii. Ca și în cazul primelor patru monede din serie, reversul a fost ales din propunerile trimise de copii, modelul câștigător fiind cel propus de Ymen Riahi, elev la școala St. Nicholas din Rabat.

Data punerii în circulație: 14.12.2020

Aversul monedelor este cel comun pentru monedele de 2 Euro.


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu