#Polonia (2024) – nouă bancnotă comemorativă de colecție 20 Zloți: 80 de ani de la Revolta din Varșovia

La data de 26.07.2024 Banca Națională a Poloniei a lansat o bancnotă comemorativă de colecție cu cupiura de 20 de Zloți, dedicată aniversării a 80 de ani de la Revolta din Varșovia. 

Pe avers sunt două reproduceri ale unor fotografii de eopcă: în stânga un grup de insurgenți pe o baricadă, privind sediul în flăcări al Companiei Poloneza de Telefonie. În dreapta, soldați germani cu mîinile ridicate, înconjurați de un grup de cetățeni. În centru jos, steagul Poloniei și textul aniversarea a 80 de ani de la Revolta din Varșovia. 

Și pe avers avem tot două reproduceri după poze de epocă: în stânga insurgenți luptând printre ruinele intrării în Biserica Sfânta Cruce. În stânga, sfânta liturghie celebrată la un altar de campanie, de un preot militar, într-o curte. 

Seria bancnotelor începe cu literele PW (Powstanie Warszawskie/Revolta din Varșovia). În filigran apare așa numita ancoră poloneză, formată din literele p și w (Polska Walcząca - Polonia Luptătoare, simbol al rezistenței poloneze în al doilea Război Mondial) și anul 1944. 

Bancnota are dimensiunea de 150x77 mm, este tipărită pe suport din hârtie specială și are un tiraj de 80.000 bucăți. 

Revolta din Varșovia a început la data de 01.08.1944 și s-a terminat cu la data de 03.10.1944, fiind organizată de insurgenți polonezi împotriva forșelor naziste care ocupau Varșovia. Forțele poloneze au fost învinse și o mare partea a Varșoviei dsitrusă ori în luptele directe, ori ulterior acestora, ca râzbunare a forțelor armate naziste. Înfrângerea polonezilor a fost facilitată de lipsa de sprijin din partea forțelor sovietice, aflate chiar la marginea orașului. 


Surse: news.notafilia.pl, banknotenews.com, wikipedia.org, nbp.pl

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #polonia #zlot


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu