Numismatică pentru toți - Episodul 60: #Camerun

Rămânem în Camerun, țara de pe marginea golfului Guineei, al cărei nume vine de la creveți, pentru că portughezii numiseră în 1472 fluviul Wouri, cel mai mare din Camerun, "Rio dos Camarões" (râul creveților). 

Fost teritoriu sub mandat francez (nu colonie, ca celelalte teritorii ale Africii Centrale), partea franceză din Camerun devine stat independent la 1 ianuarie 1960. 

Moneda de astăzi, 50 francs 1960, marchează acest moment, având înscris nu anul emiterii, ci întreaga dată a obținerii independenței. Moneda a circulat nu doar în Camerun, ci și în celelalte foste colonii franceze: Chad, Gabon, Republica Centrafricană, Congo, fiind emisă de Banca Centrală a Statelor Africii Ecuatoriale și Camerun, care apare pe revers ca "Banque Centrale", cu sediul în capitala Camerun-ului, Yaounde, instituție care va deveni ulterior BEAC, Banca Statelor Africii Centrale (Banque des États de l'Afrique Centrale). 

Pe avers moneda are reprezentarea a trei antilope elan, care va deveni imaginea comună pe aproape toate monedele BEAC. 

Numele țării și lozinca "Pace, Muncă, Patrie” sunt în franceză, abia la 1 octombrie 1961, când o parte din fostul teritoriu sub mandat englez al Camerunului se alipește, Camerun devenind o țară bilingvă. Simbolurile monetăriei Paris, cornucopia și bufnița, și inițialele/ numele gravorilor Gabriel Bernard; Lucien Bazor (G B L Bazor) completează aversul.

Moneda este din cupru-nichel, cu un diametru de 31 mm și greutate de 12 g, fiind emisă într-un singur an. 


Bogdan Jovi
05.06.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu