Numismatică pentru toți - Episodul 56: #Saint_Pierre_et_Miquelon

În 1946, cea de-a patra Republică Franceză reorganizează coloniile în Uniunea Franceză în ideea asimilării într-o singură "mare Franța". Printre teritoriile care devin "France d'outre-mer" se afla şi un mic grup de insule din Oceanul Atlantic, lângă coasta canadiană, singura posesiune franceză rămasă din imperiul colonial din nordul Americii: Saint Pierre et Miquelon. 

În 1948 sunt emise singurele monede pentru acest teritoriu, 1 şi 2 franci, folosite doar 12 ani, pentru că în 1960 are loc o reformă monetară, noul franc fiind emis doar ca bancnote, iar din 1965 se trece la francul francez, înlocuit ulterior de euro. 

Monedele au pe avers capul unei figuri feminine, reprezentarea Libertății, cu aripi. În fundal apar mai multe nave, iar în partea de jos anul şi simbolurile monetăriei Paris. Numele gravorului L. Bazor) şi inițialele acestuia GB (numele complet fiind Lucien Georges Bazor) apar la nivelul mării, de o parte şi de alta a capului. Imaginea este completată de inscripția "Republique Française Union Française". 

Acest avers este comun mai multor monede emise în aceeaşi perioadă în teritoriile franceze: Reunion, Africa Ecuatorială Franceză, Africa de Vest Franceză, Camerun, Togo, Somalia Franceză, Djibouti, Madagascar. 

Reversul are numele Saint Pierre et Miquelon, şi reprezentarea unui vas cu pânze, o goeletă folosită la pescuit. Ocupația de bază a locuitorilor insulelor este sugerată şi de cele două prezumptive fileuri de cod care separă valoarea 1 de F. 

Moneda de 1 franc 1948 are o dimensiune de aproximativ 22,5/ 1,6 mm şi o greutate de 1,32 g, fiind bătută, ca şi moneda de 2 F, din aluminiu. 


Bogdan Jovi 

19.05.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu