#Ecuador (2023) – noi monede de circulație de 5, 10, 25 și 50 Centavos

La data de 29.12.2023, Banca Centrală a Ecuadorului a anunțat punerea în circulație a patru noi monede subunitare, Centavos,  în opt variante: una de 5 Centavos, două de 10 Centavos, trei de 25 Centavos și două de 50 Centavos. Diferențierea se face după portrele de pe aversul monedelor, fiind prezentate diferite personalități din domeniul artelor, literaturii, politicii, sportului. Dacă rețeta vi se pare cunoscută, nu vă înșelați, Capul Verde având în 1994 o politică similară, cu reversuri diferite la monedele bătute în acel an (floră, faună, nave).

Aversul monedelor prezintă portretul unei personalități și stema națională în zona centrală, numele personalității în partea de jos și numele țării în partea de sus.


5 Centavos: Isidro Ayora – politician, profesor de medicină, președinte al țării. A reformat finanțele țării.

10 Centavos: Jaime Roldós Aguilera – avocat și politician, președinte al țării. A adus o serie de reforme educaționale, sociale și în domeniul drepturilor omului.

10 Centavos: Galo Plaza – politician, ministru, ambasador, președinte al țării, secretar general al Organizației Statelor Americane.


25 Centavos: Oswaldo Guayasamín – pictor și sculptor, considerat o comoară națională a Ecuadorului.

 

25 Centavos: Alberto Spencer – fotbalist, cel mai bun marcator din Copa Libertdores. Ca fapt divers, a jucat atât pentru Ecuador, cât și pentru Uruguay.

 25 Centavos: Jorge Icaza Coronel– scriitor și ambasador, autor al romanului Huasipungo.

50 Centavos: Matilde Hidalgo de Procel – doctoriță, poetă și activista socială. Prima femeie din Ecuador și America Latină care și-a exercitat dreptul la vot și care a obținut un doctorat în medicină.

50 Centavos: Tránsito Amaguaña –activist social pentru drepturile indigenilor și artist.

Reversul monedelor are o rețetă comună: în zona centrală nominalul monedei în cifre, cu anul baterii menționat în stânga, deasupra a patru linii paralele. În partea de sus se menționează numele instituției emitente (Banco Central del Ecuador), iar în partea de jos se menționează nominalul în litere.

Ecuador a adoptat Dolarul SUA ca monedă oficială în anul 2000, renunțând la Sucre. Datorită faptului că monedele americane nu prezintă nominalul și în cifre, populația având dificultăți în identificarea și utilzarea cenților, s-a decis baterea și utilizarea în continuare de Centavos, ca monede echivalente cu cenții americani (atât ca valoare, cât și din punct de vedere fizic).


Surse: bce.fin.ec, news,notafilia.pl. numismatica-visual.es, worldofcoins.eu

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #ecuador #centavos #sucre


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu