Numismatică pentru toți - Episodul 54: #Canada

Ca suprafață totală, Canada este a doua cea mai mare țară din lume (după Rusia), dar datorită celui mai mare procent de lacuri din lume, este doar a patra țară ca suprafață terestră. Țara cu capitala la Ottawa mai deține două recorduri: cea mai lungă graniță (cea cu SUA) şi cea mai lungă coastă maritimă. 

Imediat după momentul creării primei confederații canadiene (1867), în 1871 a fost adoptată ca monedă comună dolarul canadian, divizat în 100 de cenți. Primul dolar emis ca monedă a apărut în 1935, la aniversarea a 25 de ani de domnie a regelui George al V-lea, iar designul reversului, cu excepția unor emisiuni jubiliare, a rămas acelaşi până în 1986. Reversul poartă imaginea a doi oameni într-o canoe, un comerciant de blănuri şi un nativ american. Cum comercianții de blănuri franco-canadieni din sec.XVIII-XIX erau numiți "voyageurs", moneda este cunoscută ca "voyageur dollar". 

Pe unul dintre baloții de blănuri din barcă sunt vizibile inițialele HB, aparținând Hudson's Bay Company, cea care mulți ani a deținut monopolul comerțului cu blănuri în nordul Americii. Alte două inițiale apar sub canoe, în partea stângă, EH fiind inițialele gravorului reversului, Emanuel Otto Hahn. Interesant este că portretele monarhului de pe avers au alt gravor, portretele fiind comune pentru monedele întregului (fost) imperiu britanic.

Până în 1966 dolarii au fost bătuți în argint 800, având aproximativ 36/2,8 mm şi 23,32 g, din 1968 emiterea continuând cu monede de nichel, mai mici, de aproximativ 32/2,6 mm şi 15,62 g. În 1986 se încheie istoria dolarului voyageur, pentru că matrițele au fost pierdute în timpul unui transport. Pentru a evita falsurile ulterioare, un nou design a fost adoptat, apărând dolarul "loonie", după imaginea raței (loon) care este reprezentată pe noul dolar. 


Bogdan Jovi

14.05.2021

 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu